2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Érd

A sünök és a madarak is segítenek a kertben

A hideg beköszöntével érdemes gondoskodnunk kertünk lakóiról, hogy továbbra is felvidítsák a szürke hétköznapokat. Ugyan mind a madarak, mind a sünök elvannak a segítségünk nélkül, azonban ha azt szeretnénk, hogy tartósan a kertünket válasszák otthonukul, tehetünk ezért.

Érdemes figyelni az avarban lakó sünökre, hamar odaszokhatnak a házunkhoz, ha jól érzik magukat!
fotó: Pixabay

A madarak számára érdemes már most etető- és – már a tavaszra gondolva – fészkelőhelyet kihelyezni. Az etetést mindenképpen egész télen rendszeresen végezni kell, különben a nagy hidegben elpusztulnak a hozzánk szokott madarak. Egyszerű napraforgómag megfelel a célra. Vízről is érdemes gondoskodni a mínuszok idején. Ha langyos vizet teszünk ki a madaraknak, az nem fagy be olyan hamar, és meg tudják inni. De például almát is helyezhetünk az etetőbe, azzal is tudják oltani a szomjukat.


Tegyünk ki madáretetőt a kertbe, hogy segítsük az állatokat! Fotó: Németh Ádám

Ha sünöket szeretnénk a kertünkbe, akkor érdemes a hűvösebb időben kisebb kupacokban otthagyni az avart a kertben. Ha a sünök megtalálják, szívesen belemásznak. A szakember szerint a sün előbb-utóbb mindenütt megjelenik, ahol megfelelő életkörülményeket talál. Szereti a bokros területeket, a bogyós gyümölcsöket, a csigákat.

kiemelés:A sünök és a madarak együtt rengeteg kártevőtől megszabadíthatják a kerti növényeket. Ilyen céllal is érdemes tehát „jóltartani” őket.

Kapcsolódó Cikkek