EUR: 352,08 Ft
CHF: 330,35 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Békéscsaba

A szakmakínálat folyamatosan változik

Tanulási utak változásai a szakképzésben címmel tartott közös szakmai rendezvényt a Gyulai Szakképzési Centrum és a Gyulai Tankerületi Központ a GYSZC Harruckern tagintézményében.

A megjelenteket a szakképzési centrum részéről Kovács Zsuzsanna főigazgató, a tankerületi központtól pedig Kepenyes András térségi irodavezető köszöntötte. A rendezvény során Jancsurák József, a GYSZC szakmai főigazgató-helyettese és Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője előadását hallhatták a megjelentek.


Kovács Zsuzsanna kiemelte, nem ez az első alkalom, hogy a tankerületi központtal közösen adnak hírt a szakképzést érintő változásokról. Úgy látja, többféle módon közelíthetőek meg a változások, ők jobbnak látják a konstruktív utat választani, hiszen elkerülni vagy megakadályozni úgysem lehet őket. Kepenyes András hozzátette, a pályaorientáció már néhány éve része az iskolák életének. A szakképzés megújítása pedig ismét alkalmat ad erre. Minden területen szakemberhiány van, erről a problémáról pedig leghatásosabban a szakképző intézmények tudnak beszámolni. Jancsurák József kérdésünkre megosztotta, hogy a rendezvény keretében az általános iskolák igazgatóit tájékoztatták a szakmakínálattal, és természetesen a változásokkal kapcsolatban.

Mészárosné Szabó Anna tájékoztatójában elárulta, általában arra keresi a választ mindenki, hogy melyik irány lesz a befutó, mit tanuljon a gyerek, hogy biztosan boldoguljon. Erre azonban nincs jó válasz. Számos kutatási területen vizsgálják a kérdést, de még nem született recept arra, hogy kitalálják, amikor a fiatal elkezdi az iskolát, akkor tudni lehessen, hogy a végzésekor éppen milyen szakma lesz a legkeresettebb. Például a mostani óvodások 60 százaléka olyan szakmával rendelkezik majd, ami még most nincs is. Azt azonban nagy eséllyel meg tudják mondani, hogy mely szakmák fognak eltűnni. Valószínűleg meg fognak maradni az emberi kreativitást, a manuális és észbeli intelligenciát igénylő szakmák, valamint a segítő tevékenységek. A stabil alapismeretekre (logikus gondolkodás, írás, olvasás, szövegértés, számítógépes ismeretek, nyelvtudás) minden szakmánál szükség van. A pályaorientáció már viszonylag korán, különböző programokkal elkezdődik – a kamara részéről. Azt is látják, hogy számos szervezet, egyesület, sokszor elnyert pályázati támogatásból szintén igyekszik orientációs tevékenységet végezni. Ezért érdemes figyelni, hogy az információk hiteles forrásból érkezzenek.


Kapcsolódó Cikkek

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.