2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Nagykanizsa

A szexualitás nyelvétől az erényig

Az erényről szólt a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság idei irodalmi konferenciája, amelyen dr. Horváth Béláról is megemlékeztek, aki évtizedeken át támogatója, majd alelnöke is volt a több kanizsai taggal rendelkező közösségnek. Mint elhangzott, ő volt az „írók fogorvosa”.

A Hévízen tartott plenáris tanácsozáson Tar Ferenc elnök összefoglalta az elmúlt év eseményeit, dr. Kvarda Attila, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója pedig a múltba is tekintett.


– Erre a hétvégére készülve megnéztem, milyen témák szerepeltek a napirendben az elmúlt két és fél évtizedben. Huszonnégy éve az volt a cím: „A szexualitás nyelve a magyar irodalomban”, most pedig az erényről szól a program. Mindez a kornak is betudható talán…

A résztvevők ezután a tavaly elhunyt dr. Horváth Bélára, a Csokonai társaság egyik alapítójára, későbbi alelnökére emlékeztek, akinek életútját Zalán Tibor méltatta. Kiemelte: dr. Horváth Béla reneszánsz, nagy formátumú, sok mindenben tehetséges ember volt, aki ott volt az alapítók között, s nagy szerepet játszott abban, hogy az akkor nyíltan ellenzéki fórumot, a Csokonai asztaltársaságot Hévíz befogadta. Ennek jövőre lesz 35 éve.


Dr. Horváth Bélára muzsikaszóval emlékeztek a résztvevők (Fotó: Péter Árpád)

– Tűzön-vízen kiállt mellettünk – folytatta a jelenlegi alelnök. – Mecénása lett az íróknak, a művészeknek, s mindezt úgy tette, hogy sem hálát, sem köszönetet nem várt érte. Az „írók fogorvosa” lett, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül. És nem azért segített, mert tudott, hanem azért, mert segíteni akart. Példa volt nekem, hogy mindig mindenből felállt, és ki tudta nyújtani a kezét.

És mivel dr. Horváth Béla szerette a zenét, rá emlékezve Jándi Elek Csokonai-díjas prímás muzsikált az előadások kezdete előtt.

A toleranciáról

Szőllős Sándor – egyetemi és kutatói tapasztalatai alapján – arról értekezett: erény-e a tolerancia?

– A tolerancia az, hogy önként, jó szándékunkból elhatározzuk, nem teszünk az ellen, amivel nem értünk egyet, elfogadjuk a nézetkülönbséget, a másik különbözőségét – szögezte le. – A tolerancia tehát alapvető pszichológiai alkalmazkodóképesség arra, hogy az emberek, embercsoportok együtt létezzenek, éljenek. Enélkül az emberiség nem létezne, már régen agyonütöttük volna egymást.

 

Díjak

Az irodalmi hétvégén a Zalán Tibor által válogatott szavakból, kifejezésekből kellett verset írnia a résztvevőknek. A legjobb alkotásért járó Lilla-díjat Györei Zsolt nyerte, a Tavirózsa-díjat pedig Szénási Sándor. A díjkiosztón átadták a Csokonai-díjat is, amelyet annak ítélnek oda, aki munkásságával sokat tesz a magyar irodalomért. Ezt ezúttal Bokányi Péter kapta.

Kapcsolódó Cikkek