2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Veszprém

A települések is tehetnek a klímaváltozás ellen

Klímariadó címmel rendezett műhelytalálkozót a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület. A workshop nyitóelőadásán Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke mutatta be a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségét, ami az Európai Unió által is felkarolt alulról jövő kezdeményezés szervezete. Az együttműködés olyan önkormányzatokat fog össze, amelyek belátták, hogy a nemzeti szintű vállalások nem tudnak elégséges választ adni a klímaváltozás okozta problémákra, ezért helyi szinten igyekeznek tenni az ügyben. Európában közel 9000 település tagja a szövetségnek, amely 2015-ben a párizsi egyezményhez csatlakozva azt tűzte ki céljául, hogy tagjai 2030-ig 40 százalékkal csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Brányi Mária hangsúlyozta: Veszprémben élhető várost szeretnének az eljövendő generációkra hagyni (fotó: Domján Attila)

A rendezvényen házigazdaként Brányi Mária alpolgármester is felszólalt, aki kijelentette: Magyarországon az elsők között fogadott el energiastratégiát a veszprémi  önkormányzat még 2008-ban, amely foglalkozik a mára már a saját bőrünkön is érezhető klímaváltozással. Hozzátette: a jövő tervezésekor valamennyi területen figyelembe veszik ezt a gondolatiságot. Az alpolgármester előadásában részletesebben is bemutatta a nemrég elfogadott zöldfelületi stratégiát.


Veszprémben szem előtt tartják a klímavédelmet, nemrég zöldfelületi stratégiát is elfogadtak (fotó: Domján Attila)

A program hátralévő részében Kovács Bence, a Magyar Természetvédők Szövetségétől a további lehetőségeket ismertette, illetve a jelenlévők kerekasztal-beszélgetés keretében tárgyalhattak a témáról.

Kapcsolódó Cikkek