EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb IV.kerület

A zsinagóga volt kerületünk első reprezentatív középülete

A Berzeviczy utcában található Újpesti Zsinagóga épülete a kerület egyik első reprezentatív középülete volt. Építészeti megformálásának magas színvonala már az 1880-as években jelezte, hogy az ipari peremtelepülés önálló kulturális arculatú várossá szándékozott válni.

Impozáns látvány az Újpesti zsinagóga (Fotó: Máté Krisztián)

Több mint 120 évvel ezelőtt 1885 és 1886 közt építették fel a mai Berzeviczy utcában az építészeti szempontból már akkor is előnytelen helyen álló, ma is működő neológ zsinagógát. Tervezője a korabeli sajtó szerint egy bizonyos Greier vagy Gränner – keresztneve nem ismert nevű személy volt, akinek a nevét egyesek elírásnak vélik, és az ekkoriban még ismeretlen Jakob Gärtner neves zsinagógatervezővel tartanak azonosnak.  A rohamos fejlődés népességrobbanást is eredményezett a kerületben, így a zsinagógát 1909-ben Baumhorn Lipót tervei alapján kibővítették.


A bejárat felett egy üzenet olvasható (Fotó: Máté Krisztián)

A belső tér kialakítása a Dohány utcai zsinagóga elrendezését követi. Érdekesség a bizáncias fejezetű öntöttvas oszlopok földszinti sora, amely a karzatot tartja, amit ritkábban elhelyezett ugyanilyen oszlopok támasztanak alá – keresztbe fordított öntöttvas „vállkövek” közbeiktatásával. A frigyszekrény feletti karzat az orgona helye, ahová az 1911-es kecskeméti földrengésben megsérült kecskeméti zsinagóga orgonáját állították fel. A szerkezet, illetve az egész épület 1944-ben megsérült, amikor megtámadták, kifosztották és felgyújtották. A második világháború után hamar, már 1946-ra felújították. Az orgona ma a szemben levő karzaton áll. A kertet ekkor dél felé sikerült a keresztutcáig meghosszabbítani, az oda néző falon pedig 1947–1948-ban négy dombormű formájában állítottak emléket, amik a kakastollas csendőröktől a nyilas és horogkeresztes katonákon át a szovjet felszabadítókig meséli el a zsidóság közvetlenül a második világháború előtti, alatti és utáni történetét.

Domborművek a falon (Fotó: Máté Krisztián)

Programok a Berzeviczy utcában
Az Újpesti zsinagógába novemberben minden szerdán lesz valamilyen közös program
November 13. szerda 15 óra
Kovács Gémes Julianna a „Betyárvilág” című műsorral
November 20. szerda 15 óra
Táncdalok ifjaktól
November 27. szerda 15 óra
Szeredy Krisztina énekesnő műsora

Kapcsolódó Cikkek