EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Pécs

Adrenalin „gyógyítja” a Parkinson-kóros pécsi férfit

Parkinson Fater néven indított közösségi oldalt Trinn Tamás és fia, akik azt szeretnék bemutatni, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknek is van lehetőségük szórakozni, kikapcsolódni, csak épp nem olyan egyszerűen. Az 53 éves pécsi férfinak háromóránként kell gyógyszert szednie és adrenalinhoz jutnia ahhoz, hogy ne bénuljon le. Különleges életét másokkal is szeretné megosztani, így ösztönözve a hasonló betegségekben szenvedőket.

Nem éppen mindennapi a pécsi Trinn Tamás története, aki a ’80-as években még magyar endurobajnok volt, ma pedig a motorozáskor szerzett adrenalinnal tartja féken betegségét, a Parkinson-kórt.

2014-ben diagnosztizálták

Trinn Tamás és fia alig akarták elhinni, hogy ez velük is megtörténhet

Trinn Tamás negyvenes éveinek végén járt, amikor egy fogmosáskor arra lett figyelmes, nem tudja körkörösen mozgatni a fogkefét a szájában. Az orvosok ezután közölték vele: Parkinson-kórban szenved.


– Csak annyit mondtak: „Üdv a klubban!” Hirtelen nem tudtam, mi lesz ezután – mesél a kezdetekről Trinn Tamás.

Dolgozik, motorozik, sőt kell neki a veszély

1986-ban endurobajnok volt

Tamás folytatta életét. Dolgozni jár, ugyanúgy vezet autót, motort, és dolgozik is.


– Szerencsére nálam a Parkinson-kór nem kézremegéssel jelentkezik, hanem egyfajta bénulással. Ha nem szedem be a gyógyszert, akkor a jobb felem mozdulatlan lesz. Ez viszont olykor teljesen megbénít, így pihenni is nehezemre esik – mondja Tamás.

Viszont ezt a fajta bénulást a különleges élethelyzetek, az adrenalin kordában tudja tartani.

– Észrevettem, hogy ha izgalom ér, megszűnnek a Parkinson-kór tünetei, sőt az extrém helyzetnek köszönhetően órákig jobban vagyok. Ezen egyébként még az orvosom is meglepődött, mert nincs rá hivatalos magyarázat – mondja Trinn Tamás.

Parkinson Fater néven indított közösségi oldalt

Fia segít neki a közösségi oldal kezelésében

A közösségi oldal indítását Tamás fia ajánlotta. Évekig gondolkoztak, végül egy kisfilmet is készítettek a betegségben szenvedő, de motorozó, sőt terepjárót vezető Tamásról.

– Amellett, hogy sokan megnézték, sokan írtak is apunak. Ezek az üzenetek bátorították őt, hogy folytassa, amit csinál – mondja Tamás fia, ifj. Trinn Tamás.

Trinn Tamás a fotóiból szeretne kiállítást

A Parkinson-kórban szenvedő férfi egyik hobbija a természetfotózás, ami számára azért sem egyszerű, mert a fényképezőgép egy helyben tartása is megerőltető, nemhogy az órákig való guggolás egy jó kép kedvéért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.