EUR: 355,07 Ft
CHF: 331,64 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Ózd

Agancserdő a Hegyközben

Tizenegyedik alkalommal tartott mustrát az Északerdő Zrt. a bőgési szezonban terítékre került gímszarvasbika-trófeák bemutatására. A Hegyközi Erdészet által szervezett programon, Senyőn mintegy 130 agancsot láthattak a szakemberek.

A szépszámú résztvevőt elsőként az Északerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Zay Adorján megköszönte a környékbeli vadásztársaságok aktivitását, ugyanis csaknem harminc olyan bika volt a mustrán, ami nem az erdőgazdaság működési területén esett. Beszámolt arról, hogy a hibás kilövések száma hosszú évek óta idén volt a legkevesebb a társaságnál. Bejelentette, az elmúlt szezon legjobb hivatásos vadászának járó díjat posztumusz a Hegyaljai Erdészet gyógyíthatatlan betegségben elhunyt munkatársa, Pásztor János kapta.


Pecze István, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője a szezont értékelve elmondta, hogy 69 vadászterületről 524 trófea bírálatát végezte el a vadászati hatóság, csaknem hetvennel többet, mint az elmúlt évben. A legnagyobb gímbika 12,48 kilogrammos volt és 236,65 pontot kapott a bírálaton. Tíz kiló feletti gím három, kilenc kiló feletti 11 volt a megyében. Az átlagsúly 5,28 kilogramm volt, ez kevéssel elmarad a tavalyi eredménytől. Kijelentette: egyértelműen látszik, hogy a gím élőhelyeket hódított meg a megyében, a korábbi, tradicionálisan szarvasos területeken pedig növekedett a számuk. Tizenegy év alatt 3,5-szeresére növekedett a gímszarvasteríték a megyében.

Szentléleki Tibor vadászati osztályvezető emlékeztetett, hogy az Északerdő Zrt. 8 vadászterületen, mintegy 87 ezer hektáron folytat vadgazdálkodást. A mostani bőgés időszakában 103 gímbika esett a társaságnál, a trófeák átlagsúlya 5,36 kilogramm, az érmes arány pedig 37,9 százalék. Az elmúlt 11 évben ez a második legjobb eredmény. Hét ezüstérmes bikát hoztak terítékre, a legnagyobbat a Hegyaljai Erdészet területén, ami 8,5 kilogrammos trófeát viselt, és 192 pontot kapott a bírálaton. Végül Zay Adorján gratulált Rimaszécsi Lászlónak, a zrt. kerületvezető erdészének, aki a megyei koronglövő-bajnokságon első, az erdőgazdaságok között rendezett országos kombinált lövészeten egyéniben második helyezést ért el.


Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Képalá: Egymást érték az érmes agancsok

Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Képalá: Jó volt az idei agancstermés

Fotó: ÉSZAKERDŐ Zrt.
Képalá: A vadgazdálkodás szereplői mustrálták a trófeákat

Kapcsolódó Cikkek