2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Nagykanizsa

Akcióban a MÁV

Tavaly októbertől idén szeptember végéig több mint 2255 tonnányi hulladékot vitetett el a MÁV fővárosi és vidéki vasúti területekről. Ennek keretében Dél-Zalában megtisztult a kanizsai és a nagyrécsei pályaszakasz.

A MÁV programot indított az illegálisan lerakott szeméthalmok felszámolására, és rendszeresen gondoskodik a pályahálózatát és területét csúfító, jellemzően építési-bontási és lakossági hulladék elszállításáról. Mint a vasúttársaság közleményéből kiderül, a MÁV a helyzet hosszú távú megoldása érdekében egyeztetéseket folytat a leginkább érintett önkormányzatokkal is, és ezzel párhuzamosan egy munkacsoport dolgozik azon, hogyan lehet javítani a tiltott helyen hagyott hulladékok elleni küzdelem hatékonyságát.


A vasúti pályák mellett Kanizsa környékén is ilyen látvány fogadta az arra járókat (Fotó: MÁV)

Tavaly a vasúti területekről országszerte 1090 tonna illegálisan lerakott hulladékhalmot vitetett el a MÁV. A tavaly októberben megkötött keretszerződés alapján a Budapest közigazgatási határain belül található vasúti területekről megközelítőleg 1150 tonna, a vidéki MÁV-területekről pedig 1105 tonna jogszerűtlenül elhelyezett szemetet szállíttatott el a vasúttársaság, erre több mint 155 millió forintot meghaladó összeget fordított.

A tapasztalatok szerint Nagykanizsa környékén is bőven volt dolga az akcióban részt vevőknek, a városban és környékén ugyanis egyfajta „hobbi” az illegális hulladéklerakás. Nemcsak erdőkben, vasúti pályák mellett, hanem a városban, a szelektív szigetek közelében is rendre halmozódik a szemét, amely ellen a kanizsai közszolgáltató azt találta ki ősszel, hogy – öt héten át – konténereket helyez ki, amelyekbe bárki (szinte) bármit beledobhatott. A kezdeményezés sikeres volt, de néhány helyen azóta ismét megjelentek az illegálisan kiszórt hulladékok.


A MÁV Nagykanizsa és Nagyrécse mellett például Cegléden, Makón, Fényeslitkén, Pécsett, Szolnokon és a Győr–Abda vasúti vonalszakaszokon takaríttatott, az év hátralévő részében pedig Szegedre, Hódmezővásárhelyre és Kecskemétre koncentrál.

Akcióterv

A MÁV az illegális szemétlerakással kapcsolatos helyzet megoldása érdekében az önkormányzatok közreműködésével feltérképezi az illegális hulladéklerakókat, és létrehozott egy szakértői testületet, amely akciótervet készít elő a felszámolás, megelőzés érdekében.

Kapcsolódó Cikkek