EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Ózd

Alakuló képviselő-testületi ülés, kizárt helyi televízió

Október 29-én megalakult az e hónap 13-án megválasztott városi képviselő-testület, amelynek első intézkedése a városi közpénz saját zsebbe történő átirányítása volt. Brutális gyorsasággal csaptak le a város vagyonára, aminek jelentős részét a felügyelőbizottsági helyekért osztották ki a kormányt sokszor szidó haverok között. Szakembert szinte találni sem lehet ezekben a grémiumokban, viszont a 2014–2019 között ilyen célra kifizetett 19,2 millió forint helyett a következő öt évben 102,6 milliót osztanak szét közpénzből a haveri körnek. Egyébként minden törvényes…

 

Az Ózd Városi Televízió az elmúlt mintegy húsz évben élőben közvetítette az önkormányzati ülést. Október 29-én erre nem került sor, aminek az oka hamarosan kiderült. Az Ózdiakért és Ózdért Egyesület többségbe került tagjai gátlástalanul extrém bérfejlesztést szavaztak meg maguknak, amivel rácáfoltak nevükre, amit a tények szerint nyugodtan Ózdiak Ózdból névre változtathatnak. Ezt a politikai banditizmust nem szerették volna a helyi nyilvánosság elé tárni.  Összesen annyi pozitív változás történt a felállásban, hogy egy alpolgármester maradt Farka Péter Barnabás személyében, akinek önkormányzati lakását korábban 1 millió 704 ezer 870 forintért (!!!)  újította fel az önkormányzat. A képviselők és a polgármester eskütétele után következett az SZMSZ módosítása, aminek elfogadásánál a kormánypárti képviselők tartózkodtak. Ezután hozták nyilvánosságra a bizottságok tagjainak névsorát, ahol sok esetben megkérdőjelezhető az iskolázottság és a szakmaiság.


Fontos névváltoztatás is történt, a korábbi Egészségügyi, Szociális és Munkahelyteremtési Bizottságból kimaradt a munkahelyteremtési szó. Ezzel megpecsételődni látszik Ózd jövője, ahol a gyurcsányista szivárványkoalíció úgy tudott nyerni, hogy nem volt programjuk a város fejlesztésére és a munkahelyteremtésre. A „bölcs” ózdiak ezek hiányában is döntöttek gyermekeik, unokáik  jövőjéről.

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság:

Zsuponyó Anett elnök, dr. Vámos Henrietta elnökhelyettes. Tagok: Kellóné Mezőtúri Márta, Dulai Nikolett, Fidrus Péter. Külső tagok: Seres Géza, Sivák Tamásné,
Joó Istvánné, Döbör Attila.

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság

Kellóné Mezőtúri Márta elnök, Garami György elnökhelyettes. Tagok: Zsuponyó Anett, Obbágy Csaba, Váradi József. Külső tagok: Tóth Károly, Váradi Aladár, Féder József, Demjén Éva.

Pénzügyi és Gazdasági Bizottság

Kiss Sándor elnök, Angyal Béla elnökhelyettes. Tagok: dr. Csuzda Gábor, Csák Árpád, Váradi József. Külső tagok: Kiss György, Révai Józsefné, Pálovics Tamásné, Dulai Tamás.

Ügyrendi és Rendészeti Bizottság

Garami György elnök, Csák Árpád elnökhelyettes. Tagok: Csutor László, Angyal Béla, Fidrus Péter. Külső tagok: Nyitrai Zoltán, Szolnocsán Róbert, Heltovics Miklósné, Szabó György.

A bizottsági elnökök juttatása  178 300 Ft, a bizottsági tagoké pedig a képviselői tiszteletdíjjal együtt 136 100 Ft/fő.  A külső bizottsági tagok 42 200 Ft-ot kapnak a megbízatásért.

Közbeszerzési Bizottság

Tagok: Kiss Sándor, Zsuponyó Anett, Garami György, Kellóné Mezőtúri Márta, Váradi József, Fidrus Péter, a jegyző, az aljegyző, valamint a hivatal pénzügyi osztályának vezetője, a köztisztviselői illetményalap 2,5 szeresében részesülnek, ami 106 625 Ft.

 

A felügyelőbizottságok tagjainak javadalmazása megállapításakor gátlástalanul, megélhetési politikusként vetették rá magukat a közpénzre, és főként az Ózdi Távhő Kft. kasszájába nyúltak bele. A bizottsági elnöknek a korábbi havi 40 ezer helyett 200 ezret szavaztak meg, a tagoknak pedig 20 ezer helyett 150 ezret. Az elnök így a következő öt évben csak ezért a kinevezésért kap 12 millió forintot. Az ÓZDINVEST Kft. sem úszta meg Janiczak és társai kapzsiságát, mert a felügyelőbizottság elnökének  40 ezerről 150 ezerre, a tagokét 20 ezerről 100 ezerre srófolták fel. Az Ózdi Kommunikációs Kft. fb elnökének 40 ezerről 100 ezerre, a tagoknak 20 ezerről 60 ezerre nőtt ez a jövedelme. Az OSÉK fb elnökének 40 ezerről 100 ezerre, a tagoknak 20 ezerről 60 ezerre nőtt a tiszteletdíja.


Az Ózdi Távhő Kft. fb a legzsírosabb falat, tagjai: Kiss Sándor, Zsuponyó Anett, Fidrus Péter, Angyal Béla, Kupás Dénes.

Az OSÉK fb tagjai: Tóth Ferenc, Kucsera Nikolett, Csák Árpád, Varga Balázs, Mikó László.

Az Ózdi Kommunikációs Kft. fb tagjai: Nagy Viktória, Kiss Judit, Enyediné Tóth Beatrix.

Az Ózdinvest Kft. fb tagjai: Váradi József, Pálovics Márk, Garami György.

Számításaink szerint a „legügyesebb” képviselők a jelenlegi állás szerint 434 925 Ft-ot tesznek zsebre havonta Ózd város kasszájából, holott még egy szalmaszálat sem tettek keresztbe. Ők akkor is  „Ózdiakért és Ózdért” dolgoznak…

Janiczak polgármester erről úgy nyilatkozott: „ózdi léptékkel is elfogadható díjazást alakítottunk ki”. Azért kíváncsiak lennénk a rájuk szavazók véleményére is….

Fotó: FB
Képalá: A szél által összefújt szivárványosokból csak ketten estek ki, a többieknek dagad a zsebe

Fotó: Lokál (Archív)
Képalá: … tisztségemből eredő feladataimat Ózd fejlődésének előmozdítása érdekében lelkiismeretesen teljesítem” – szól a polgármesteri eskü, amit 2014-ben is elmondott, csak minden másként alakult

Fotó: Fidesz
Képalá: Janiczak esküt tett, 2019-től is folytatódhat Ózd lejáratása

Kapcsolódó Cikkek