EUR: 353,69 Ft
CHF: 329,47 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb XV.kerület

Az egész országból érkeztek néptáncosok a Szilashoz

A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes az idén 7. alkalommal látta vendégül a közép-magyarországi régió, valamint az ország bármely részéről érkező táncos tehetségeket a Pestújhelyi Közösségi Házban.

Csodálatos táncokat láthatott a közönség ( Fotó: Sáfár Tibor)


A rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes a rendszerváltozást követően újjászülető Gazdakör fiataljainak kezdeményezése révén született meg. A kilencvenes évek elején helyi fiatalok rendszeresen megszervezték a szüreti bálokat, megemlékeztek a nemzeti és egyházi ünnepekről, betlehemezni jártak, elővették és büszkén hordani kezdték nagyszüleik népviseletét. A csoport kezdetben helyi rendezvények alkalmával gyűlt össze, a rendszeres próbák 1997-ben kezdődtek, nem sokkal ezután vették fel a Szilas nevet, amit a Rákospalotához is köthető Szilas-patak ihletett. A helyi, lokális tevékenységén kívül mindig is igyekezett nagy hangsúlyt fektetni a Közép-Magyarországon, de az egész országban, illetve a határainkon túl működő néptáncegyüttesekkel való kapcsolattartásra és szakmai együttműködésre. Először 2013-ban, a Gyermek és Ifjúsági Szólótáncverseny megrendezésével szerettek volna lehetőséget adni a fiatalabbaknak a bemutatkozásra. A versenyre immáron hat alkalommal az ország minden tájáról érkeztek tehetséges néptáncos fiatalok, akik három korcsoportban mérhették össze tudásukat.

Aranypántlikás táncosi díjat kapott: Boldizsár Luca, Dobos Lilla, Mátyás Zorka, Nagy Franciska Ella, Tomin Orsolya és Vargha Döniz.


 

Aranypitykés táncosi díjat kapott:  Lisztóczki Gergő, Pásztor Dávid és Szőcs Milán.

 

Különdíjat kapott: Szőcs Vendel a bagi verbunkért, Nagy Ella és Lisztóczki Gergő a kiemelkedő összteljesítményért.

 

Közönségdíjat kapott: Baross Nóra és Pintér Erzsébet.

 

Kapcsolódó Cikkek