2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Debrecen

Az ipar napjai Debrecenben

A műszaki kar képzési és kutatási elképzeléseit, valamint a város gazdaságfejlesztési terveit ismerhették meg az érdeklődők november 7–8-án a Debreceni Egyetem és a városi önkormányzat közös rendezvényén, amelyen átadták a Beckhoff laboratóriumát is.

A kétnapos program keretében a műszaki kar aulájában csaknem 50 cég mutatkozott be, elsősorban a képzésben együttműködő ipari partnerek, amelyek gyakorlati helyet biztosítanak a hallgatóknak, akik végzés után gyakran ennek köszönhetően találnak helyet a munkaerőpiacon. – A rendezvény kiváló alkalmat teremt a párbeszédre a város, az egyetem és az ipar szereplői között, valamint a képzés, a tudományos tevékenység bemutatására – fogalmazott köszöntőjében Ailer Piroska. Az egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: az ipar és a felsőoktatás együttműködésének köszönhetően az ipari tapasztalatok beépülnek az oktatásba, így a hallgatók végzéskor piacképes diplomát vehetnek át, a cégek pedig megfelelően képzett szakembereket tudnak alkalmazni. A kar történetét, eddig elért eredményeit, valamit az elkövetkező évek terveit Szűcs Edit dékán ismertette „A jövő útja a műszaki karon” című előadásában. – A kar hosszú utat tett meg, míg saját gerundiummal rendelkező, teljes jogú egyetemi karrá válhatott, olyanná, ahol a hallgatók száma meghaladja a 2300 főt, és amelynek sikerét mára már a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban elért előkelő helyezése is bizonyítja – hangsúlyozta a dékán. Szűcs Edit a következő évek terveivel kapcsolatban elmondta: ipari partnerek közreműködésével valósulhat meg a sportmérnök, logisztikai mérnök, egészségügyi mérnök mesterszakok indítása. A rendezvényen előadást tartott Papp László polgármester, aki „Debrecen 10 év múlva” címmel foglalta össze a város terveit, elképzeléseit. Mint kifejtette: Debrecen átírta gazdaságtörténetét, új perspektívákat nyitott, és mindebben az oktatási rendszer fejlesztése stratégiai szerepet játszik. – Csak az oktatás fejlesztésével tudjuk biztosítani a megfelelő szakember-utánpótlást a városban működő és a jövőben betelepülő cégek számára. Ennek eléréséhez a középfokú oktatásban részt vevők számát mintegy 30 százalékkal kell növelni, az egyetemi képzésben részt vevők létszámát pedig legalább 50 ezer főre kell emelni 2030–40-re, hogy a város munkaerőpiaci igényeinek meg tudjunk felelni – mondta a polgármester.


Laboratóriumot adtak át

A rendezvény nyitónapján adták át a műszaki kar mechatronikai képzését segítő laboratóriumot, amelyet saját forrásból, mintegy 50 ezer eurós ráfordítással alakított ki a német Beckhoff vállalat. A cég nem csupán a képzéshez szükséges eszközöket, hanem egy munkatársat is biztosít, aki a jövőben részt vesz a hallgatók oktatásában.

– Magas technológiai színvonalat képviselő cég jelent meg a mechatronikai tanszék életében három évvel ezelőtt, és ez a kapcsolat hosszú távon határozza meg a mérnökképzést a műszaki karon. Ennek köszönhetően javulnak a képzés feltételei, hallgatóink pedig speciális ismeretekhez juthatnak  – tájékoztatott Husi Géza oktatási dékánhelyettes, a mechatronikai tanszék vezetője. – A mostani laborátadást, amelynek köszönhetően innovatív megoldások kerülhetnek a műszaki kar képzésébe, csupán az együttműködés első lépésének tekintjük, amellyel cégünk egyben a város fejlődéséhez is szeretnének hozzájárulni – jelentette ki az átadóünnepségen Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó Cikkek