2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb Szeged

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Bátyi Zoltán 16 éve a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára. Jogász- és újságíró-végzettsége is van, több mint 7000 cikk és tizenöt saját könyv köthető a nevéhez. Életének legmeghatározóbb alkotásai a bűnügyeket taglaló írásai voltak.

Ha névjegyet kellene készíteni, akkor milyen titulus szerepelne rajta?


Hivatalosan a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkáraként dolgozom, ezért mindenképpen ez van az első helyen. A jogász- mellett a másik végzettségem szerint újságíró vagyok, és miután megjelent már 15 kötetem, odaírják, és én is odarakom, hogy író.

Több mint 7000

Bátyi Zoltán újságíróként mintegy 7000 cikket jegyez, több mint 15 kötet szerzője, társszerzője. Irodalmi munkássága Szegedhez, a Tisza folyóhoz és hazánk déli tájegységéhez kötődik, esszéiben, novelláiban az itt élő emberek, kisemberek történeteit meséli el. (Forrás: Wikipédia)

Írói munkássága igen széles palettán mozog. Bűnügyi dokumentumkönyvek, szépirodalmi novelláskötetek mellett a humoros, karakterisztikus Belami-történeteket is ön írta. Melyik áll igazán közel önhöz?


Így vagyok teljes. Sok minden iránt érdeklődöm, a sporttól kezdve a természeten át az utazásig. A témáim is ilyenek, nem tudnám a többi elé helyezni egyiket sem. Mindig azt veszem alapul, hogy amit fel akarok dolgozni, milyen műfajban jönne ki a legjobban. A Magda Marinko-ügyet fel lehetett volna dolgozni regényben is, de 20 évvel az események után még senki nem tárta fel azokat a tényeket, amelyeket tudtunk, amelyeket ismertünk a tárgyalások irataiból. Úgy gondoltam, hogy az a leghelyesebb, ha tényszerűen dolgozom fel. Ugyanakkor a téma kínált egy olyan eseményt, amit egy novellában írtam meg. Ez Marinko első gyilkossága volt. A Belami-sorozat pedig a humor iránti érdeklődésemet fejezi ki. Egyetlen hiányérzetem az, hogy az első regényem még nem készült el.

Szeged állandó ihlető forrása a műveinek – Bátyi Zoltán (fotó: Lokál archív)

A bűnügyi dokumentumregény nem könnyű műfaj. Mennyire „ül bele” az életébe egy-egy írása?

Nagyon beleélem magam abba, amit írok. A börtönkönyvek nagyon megviseltek. Arató László kollégámmal közösen írtuk, és őt is megviselte az, amit hallottunk. Amikor írtam, nemegyszer elgondolkodtam azon, hogy abba kellene hagyni. Olyan történeteket ismertünk meg, hogy amikor kijöttünk a Csillagból, és leültünk egy sör mellé, ahhoz sem volt kedvünk, hogy megigyuk, csak néztünk magunk elé. Megviseli az embert, de ez vele jár, ha valaki ilyen témával foglalkozik. Már 16 éve dolgozom a Szegedi Ítélőtáblán, ott is szembesülök olyan jogesetekkel, amelyek alapján be kell vallanom, hogy az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én. Rengeteg olyan esettel találkoztam, amely tanulsággal szolgálhat mindenki számára, egyszer ezeket is szeretném feldolgozni.

Ki az a Belami?

Bátyi kitalált, jellegzetes figurája Belami aki „alulnézetből” gondolkodik el a nagyvilág történésein, és ezt meg is vitatja hétről hétre a Panel Pál nevű képzeletbeli lakótelep kocsmájának törzsközönségével. A népszerű Belami-történetek a Délmagyarország hasábjain indultak 1986-ban, később kötetben is megjelentek, ma pedig már blog formájában jutnak el az olvasókhoz. (Forrás: Wikipédia)

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.