2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Belföld

Bécs fellép az Airbnb szabályozásért

A digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását, a szabályok betartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követel az Airbnb piacon Bécs. Az állásfoglalást tartalmazó dokumentumot a Régiók Európai Bizottságához nyújtotta be több európai nagyvárossal közösen.

„Bécs alapvetően nincs ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti modelleknek, de korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek. Ausztria fővárosa támogatja a digitális alkalmazásokat, ahol annak van értelme, és az emberek hasznára válnak, de az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció” – mondta Peter Hanke városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelvének modernizálását szorgalmazza.


Az osztrák főváros kezdeményezésére – több európai nagyváros, például Amszterdam, Párizs, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Velence és Krakkó támogatásával – a Régiók Európai Bizottságához benyújtott állásfoglalásban a digitális gazdaság jogi keretfeltételeinek biztosítását, és a szabályok betartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követelnek az érintett városok.

A kedvelt turisztikai célpontok a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítő oldalak miatt ugyanis nem csak adóbevételektől esnek el, de ezek idővel a helyi lakáspiacokat is átrendezik. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki. Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak. Budapest belső kerületeiben, a VII. és VI. kerületekben is egyre rosszabb a helyzet. 


Mivel az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy még 2020-ban kidolgozzák a megújítás tervezetét. Ebbe szeretnének nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei. 

Az általuk benyújtott állásfoglalás négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást. A hatékony végrehajtáshoz – például az adók behajtásához – a városoknak ugyanis hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

Lakhatás terén az európai keretjognak egyértelmű szabályozással kell biztosítania az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein. Annak érdekében pedig, hogy az egyes országok különösebb extra ráfordítás és erőfeszítés nélkül betartathassák a szabályaikat, egyértelműen tisztázni kell az egyes hatóságok jogait a székhely szerinti országokban. 

„Bécs a platformok érdekében is normális szabályozást szeretne elérni az EU-ban. Városként ugyanakkor feladatunk, hogy egyértelmű szabályokat kommunikáljunk a polgáraink felé, és továbbra is demokratikusan alakítsuk a közös életterünket” – tette hozzá Hanke.

Kapcsolódó Cikkek