2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb V.kerület

Belváros – közelebb a természethez

A világ egyik legnépszerűbb természetfotósa, Máté Bence állította ki munkáit újra Belvárosban, ezúttal a nemrég megújult Podmaniczky téren. Az ingyenes szabadtéri tárlat január 5-ig látható.

Kívülállóként nehéz volna eldönteni, hogy Máté Bence munkájának melyik részét élvezi leginkább. A rendkívül tehetséges, mindössze 34 éves ember egyszerre a természetet járó, leshelyeket építő, azokban órákat, napokat fegyelmezett rendben eltöltő felfedező, kiváló fotós, aki egészen fiatalon új szemléletmóddal kezdte fényképezni a természet jelenségeit, és sikeres vállalkozó, aki kiállításaival, előadásaival, kiadványaival megteremti a kenyérre, no és persze a méregdrága felszerelésre, az utazásokra valót.


Az “Oscart” hozó fotó: Árnyjáték

Máté Bence és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a természetfotós év első felében megrendezett kiállításán a Szent István téren (fotó: archív)

A Podmaniczky téren rendezett mostani kiállítás esőben is vonzza az érdeklődőket (fotó: Mai Belváros)

Máté Bence Szegedről indult, és már az általános iskolában kiderült: jó eszű gyerek, a természettudományok egészen jól mennek neki, de őt mindebből csak egyetlen dolog érdekli igazán: az élővilág minél eredetibb megjelenítése fényképeken. Általános, középiskolai és egyetemei tanulmányait minduntalan megszakította, mert rendre nyerte a tanulmányi és szakmai versenyeket, és hát az utazás, a felfedezés, a kísérletezés a kamerával mindig fontosabb volt.

Kiállításaival eljutott a Belvárosba is, nem is először: a Bence saját honlapján közzétett adat szerint az év első felében megrendezett kiállítást a Szent István téren 300 ezernél több ember nézte meg, a hozzá kapcsolódó előadást pedig 2000 hallgató követte végig. Most, a nemrég megújult Podmaniczky téren, látható impozáns tárlata.


A fotós „Oscar”

Máté Bence egy szellemes, új szemléletű képpel, az Árnyjáték című munkájával nyerte el 2010-ben a Wildlife Photographer of the Year (Az Év Természetfotósa) címet. A szakma ezt tartja a természetfotózás „Oscarjának”.

Mi, belvárosiak nagyon szeretjük a természetet. Szeretnénk, ha minél közelebb tehetnénk hozzá, amennyire csak a körülményeink, vagyis egy város engedi, együtt élhessünk vele. Azt gondoljuk, úgy érezzük, hogy az a természetes, ha a természet szerves részét képezi a mindennapjainknak, az életünknek.

Újra Belvárosban

A kiváló természetfotós munkái nem először láthatóak a Belvárosban. Tavasszal egy országos turné keretében a Szent István téren láthatta őket a közönség, most pedig, egészen januárig a Podmaniczky téren.

Igen, egy belvárosban is. Sőt a Belvárosban igazán – fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a kiállítással kapcsolatban. A városvezető emlékeztetett, az V. kerületben sorra megújult közterületek között a Podmaniczky téren a korábbiakhoz képest 30 százalékkal növelték a zöldfelületek arányát. Ahogy a polgármester fogalmazott: a kerület megújításának a célja ugyanaz, mint a most megnyitott kiállításé – közelebb hozni a természetet a belvárosiakhoz.

Díjat a fotósnak!

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester rendkívül fontosnak tartja Máté Bence munkásságát, azt, hogy fotóival a természet világát hozza el a főváros szívében élők számára, ezért a Budapestiek és a Belvárosiak nevében kezdeményezte a Fővárosi Önkormányzatnál, hogy az alkotó munkásságát Budapestért-díjjal ismerjék el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.