EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Egyéb Szombathely

Borbás Tibor: Mindig vonzottak a lehetetlen feladatok  

246 kilométer – ennyi a távolság Athén és Spárta között. A táplánszentkereszti édesapa, a szombathelyi tűzoltó főtörzsőrmester, Borbás Tibor 28 óra és 18 perc alatt futotta le ezt a testet és lelket próbáló utat. Pedig – mondhatni – egy véletlennek köszönheti, hogy futni kezdett.

Borbás Tibor 28 óra és 18 perc alatt teljesítette a Sparthatlont Fotó: Borbás Noémi

– A mozgás mindig része volt az életemnek. Rendszeresen jártam karateedzésekre, azonban 2014 márciusától idő hiányában nem tudtam látogatni a tréningeket, így új kihívást kellett keresnem. A futás nagy előnye, hogy akkor űzöm, amikor akarom. Szép lassan hozzászokott a szervezetem az állandó futáshoz, majd elkezdtem élvezni. A rövidebb távok után kacérkodtam a gondolattal, hogy részt vegyek egy félmaratonon – mesélte a Lokál Extrának.


Tibor ma már hetente 15-17 órát készül, a futás mellett erősít és nyújt is. Aztán ahogy jöttek az élmények, úgy fokozódott a kihívás utáni vágy. 2015 augusztusában benevezett egy 52 kilométeres távra, ami annyira megtetszett számára, hogy maradt a hosszútávfutásnál. A Sparthatlonon való indulás tavaly, a Balaton körbefutása után merült fel benne először. Az UltraBalatonra már úgy ment, hogy ott megszerzi az induláshoz való jogot. A szabályok szerint az embert próbáló kihívásra országonként 25 ember kvalifikálhatja magát megfelelő időeredménnyel.  Amennyiben a szintidőt teljesíti a futó, akkor sorsolás által kerülhet az indulók közé, ha viszont 20 százaléknál jobb ez az eredmény, akkor biztos résztvevője a Sparthatlonnak.

Nem elég fizikailag felkészülni, egy ilyen versenyen mentálisan és lelkileg is ott kell lenni Fotó: facebook

Mentális koncentráció

A mentális koncentráció fontosságáról is írt a csupasport.hu-n Borbás Tibor. Szerinte  minél hosszabb egy verseny, annál nagyobb szükség van arra, hogy a futó fejben erős legyen. Az ultrafutás titka, hogy meg kell tanulni továbbmenni, amikor mindenki más már feladná, megállna, kiszállna. – Ez az az érzés, amiért én szeretem a hosszú távokat. Olyan érzések, olyan tapasztalatok, olyan erők és gyengeségek „kerülnek elő” magamból, amelyeket máshogy nem tudnék megtapasztalni – fogalmazott.

– Nagyon örülök, hogy sikerült bizonyítanom önmagamnak. Óriási élmény volt részt venni a versenyen és megbizonyosodhattam arról is, hogy miért járnak vissza az emberek. Ez az egy hét lényegében rólunk, futókról szól. Olyan kiszolgálás, szeretet vesz körbe minket, hogy ezért megéri küzdeni, hajtani. S nem riaszt el senkit a rekkenő 35 fokos hőség sem, mert a látvány, a szervezés, a riválisok mindenért kárpótolnak – fogalmazott.


Remekeltek a magyarok a Sparthatlonon

A női mezőnyben Maráz Zsuzsanna megvédte tavaly megszerzett címét. Az erősebbik nem képviselői között a 31 éves Bódis Tamás ért elsőként a célba, megelőzve Csécsei Zoltánt és a cseh Radek Brunnert. Simonyi Balázs az 5., míg a táplánszentkereszti Borbás Tibor a 12. helyen végzett.

Szép eredményekkel térhetett haza a magyar csapat Fotó: facebook

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.