2019. november 14., csütörtök
Aliz

Életmód

Céklamenü az ősz slágere

A céklából bármi elkészíthető. Akár egy teljes menü is. 

Profimedia

Joghurtos krémleves 
Hozzávalók: 2 fej lila hagyma, 4-5 közepes cékla, 1,5 liter zöldség- vagy csirkeleves, 1-2 krumpli, 2 dl tejszín, 2 evőkanál vaj, 3-4 kanál joghurt, cukor, só, bors, fejenként 1 főtt tojás
Elkészítés: A lila hagymát felkockázzuk, és vajon megpároljuk. Utána rádobjuk a megpucolt céklát, krumplit, és azt is félig megpároljuk. Felöntjük az alaplével, majd puhára főzzük. Botmixerrel pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a joghurtot. Sózzuk, borsozzuk, és ha kell,  cukorral édesítjük. Gerezdekre vágott tojással tálaljuk.


Lasagne 
Hozzávalók:
A tésztához: 2 tojás, 1 dl víz, liszt (amennyit felvesz)
A töltelékhez: 1 kg cékla, 30 dkg túró, 1 fej vöröshagyma/1 csokor zöldhagyma, olaj, 2 dl tej, 3 evőkanál liszt, szerecsendió, só, petrezselyem, 1 evőkanál méz

Elkészítés: A 2 tojásból, a vízből és a lisztből kemény tésztát gyúrunk, tésztakészítő géppel 1-2 mm vékonyra kinyújtjuk, végül  10×10 cm-es lapokra vágjuk. Feltesszük a megmosott céklát főni, ha kész, megpucoljuk, és kis kockákra vágjuk. Közben 1 apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk, meghintjük liszttel, kicsit megpirítjuk, majd fokozatosan felengedjük tejjel. Ebbe belekeverjük az apróra vágott céklát, és hozzáadjuk a túrót, a sót és a petrezselyemzöldet. A tésztalapokat  kifőzzük, és a töltelékkel a tepsibe rétegezzük. Felülre tésztalap jusson, ezt meghinthetjük petrezselyemmel, tejföllel, reszelt sajttal.


Csokitorta

Hozzávalók: 17,5 dkg liszt, 1 dkg sütőpor, 7,5 dkg kakaópor, 22,5 dkg kristálycukor, 3 tojás, 22,5 dkg cékla lereszelve, 2 dl olaj, 2,5 dl habtejszín

Elkészítés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kis kapcsos tortaformát vajjal vagy olajjal kikenünk, és kilisztezünk. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, kakaópor és cukor). Kikeverjük a tojásokat az olajjal, a száraz hozzávalókhoz forgatjuk ezt a keveréket, majd elkeverjük a reszelt céklával. A formába öntjük, és 40 perc alatt készre sütjük. A tortát a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. A tejszínt habbá verjük és a tetejére halmozzuk, a cékla félretett levével megcsurgatjuk.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek