2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Extra

Csalók is vadásznak ránk Black Fridaykor

Bár számos áruház már hetekkel ezelőtt elkezdte leértékelni a termékeit, hivatalosan ma van a Black Friday. Az Amerikából induló akciódömping hazánkban is nagyon népszerű, tavaly kétmillió vásárló több mint 78 milliárd forintot költött ezen a napon. Az áruházak idén még nagyobb dömpingre számítanak, s mivel rengetegen vásárolnak online, az Innovációs és Technológiai Minisztérium az e-kereskedelem veszélyeiről tájékoztatta a Lokál olvasóit. 

Amerikából indult 1966-ban, pár éve pedig nálunk is hódít a Black Friday, ami a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelzi.


– Hazánkban 2017-ben 1,7 millió vásárló mintegy 60 milliárd forintot fordított a fekete pénteki vásárlásokra, tavaly mindkét mutató jelentősen megnőtt: 2 millióra és 78 milliárd forintra. Az átlagos költés tehát 35 ezerről 39 ezer forintra emelkedett – árulta el a Lokálnak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Profimedia

Black Friday alkalmával az üzletekben nagy a tömeg, ezért egyre többen döntenek az online vásárlás mellett,ám ebben az esetben sokkal több veszély leselkedik ránk. Idén a fogyasztóvédelmi hatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztériumban működő Internet Laboratórium összesen 547 webáruházat és 22 applikációt ellenőrzött, és 510 esetben állapítottak meg jogsértést, ami 90 százalékos kifogásolási arányt jelent. A honlapok legalább felénél hiányzott az online vitarendezésre vagy a békéltető testületekre vonatkozó tájékoztatás, de sok helyen a kellékszavatosságról, jótállásról vagy elállási jogról sem nem szerepelt információ. A minisztérium szerint ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk, számos későbbi problémától kímélhetjük meg magunkat.


  • A www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu-n elérhető egy adatbázis, ahol az összes jogsértő webáruházat megtaláljuk. Így kideríthetjük, hogy a kiszemelt webshop biztonságos-e.
  • Vannak olyan webáruházak, amelyek kifejezetten a Black Friday idejére jönnek létre. Ezeknél jellemzően csak előre utalással lehet fizetni, a termékek gyakran csak késve vagy egyáltalán nem érkeznek meg, a cég pedig a megrendelést követően utolérhetetlenné válik. Intő jel, ha a termékleírás magyartalan, vélhetően fordítóprogrammal készült.
  • Minden online vásárlás előtt kattintsunk a „kapcsolat” menüpontra, mert innen láthatjuk, hogy hazai vagy külföldi webáruházban böngészünk-e.
  • A Black Friday idején fontoljuk meg, hogy valamivel kedvezőbb árért lemondunk-e az utólagos terméktámogatásról (pl. szerviz, alkatrész), ilyenkor a procedúra ugyanis jóval nehézkesebb.
  • Célszerű a honlapon szereplő információkat akár képernyőképként is elmenteni, amely probléma esetén bizonyíték lehet.

További tanácsok az e-kereskedelmi kisokosban: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/nyitolap

Vásároljunk tudatosan!

Makai Gábor klinikai pszichológus szerint a boltok gyakran manipulálnak bennünket, elhitetik velünk, hogy bizonyos termékek nélkül nem élhetünk boldog életet. – Hogy ne essünk csapdába, érdemes a vásárlást előre megtervezni. Gondoljuk át, hogy mennyi pénzünk van, és abból mit szeretnénk vásárolni. Ha konkrét céllal megyünk a boltba, kisebb rá az esély, hogy olyan terméket is megveszünk, amire valójában semmi szükségünk – jelentette ki a Lokálnak a szakember.

Percek alatt milliókat kaszálnak az áruházak

Az eMAG.hu-n múlt héten volt a Black Friday, a vásárlók két óra alatt 1,8 milliárd forint értékben adtak le rendelést. A Media Marktban mától vannak kedvezmények, ők is komoly bevételre számítanak. – A forgalom ebben az időszakban akár a nyolcszorosára is emelkedhet egy átlagos hónaphoz képest – árulták el lapunknak.

Kapcsolódó Cikkek