2019. december 09., hétfő
Natália

Budapest

Csicseriborsó, a 8000 éves egészségkapszula

A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve megtalálható, onnan terjedt el, főleg a Földközi-tenger térségében és Indiában, amely nemcsak a legnagyobb termelő, de a legnagyobb importőr ország is. A törököknél szintén igen nagy becsben tartják a szárazságot jól tűrő fajtáit. Éretlen magjait a borsóhoz hasonlóan főzeléknek, levesnek, éretten főzeléknek, köretnek (saláta, püré) fogyasztják. Pörkölt csemegeként is igen kedvelt, mivel íze a dióéhoz hasonló. Magját hazánkban régebben a babhoz hasonlóan fogyasztották, pörkölve kávépótlónak használták, ma pedig a legelfogadottabb hüvelyes növény a biotermékek piacán.

jar of cooked chickpeas on white wooden background, Image: 345087891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Alena Dvorakova / Panthermedia / Profimedia

Marokkói leves


Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj, 1 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. római kömény, 1 kávéskanál csilipehely, 1 közepes szár halványító zeller, 1 l alaplé, 400 g konzervparadicsom, 500 g csicseriborsó-konzerv, só,
bors ízlés szerint, 10 szál koriander, fél citromból nyert citromlé

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a szárzellert vékony csíkokra. Az olívaolajat felhevítjük, hozzáadjuk a vöröshagymát és a zellert, mellé szórjuk a római köményt, és kis lángon, kevergetve 5 percig főzzük. Az utolsó percben hozzáadjuk a fokhagymát és a csilipelyhet is. Felöntjük az alaplével, majd beletesszük a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, és 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a csicseriborsó-konzervet, 5 percig főzzük, majd beletesszük a felaprított korianderleveleket. Tálaláskor citromlevet csepegtetünk rá.


Chana Masala

Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kisebb gyömbér, 1 db jalapeno paprika, 2 ek. garam masala fűszerkeverék, 2 tk. kurkuma, 1 tk. só, 1 tk. bors, 3 db paradicsom, 2 doboz csicseriborsó-konzerv, 2 dl víz, 2 dl citromlé, 10–15 db korianderlevél

Garam masala fűszerkeverékhez: 1 tk. feketekardamom-mag, 1 tk. kasszia darabokra törve, 1 tk. fekete bors (egész), 1/2 tk. feketekömény-mag, 2 szál szerecsendió-virág, 1/2 tk. szegfűszeg, 1/8 szerecsendió apróra vágva

Elkészítés: A garam masala fűszerkeverék elkészítéséhez finom porrá őröljük az összes fűszert, majd átszitáljuk, hogy megszabaduljunk a rostoktól. A chana masala elkészítéséhez közepes lángon felmelegítjük az olajat egy nagyobb fazékban. Belerakjuk az apró kockákra vágott hagymát, és addig engedjük pirulni, amíg áttetsző nem lesz, és el nem kezd megbarnulni (3-5 perc). Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lereszelt gyömbért és a felkarikázott jalapeno paprikát. Közepes lángon addig főzzük, amíg a fokhagyma el nem kezd illatozni, és a jalapeno meg nem puhul (3-4 perc). Rászórjuk a garam masala fűszerkeveréket, majd ráhintjük a kurkumát, a sót és a borsot. További 2 percig főzzük. Ezt követően az edénybe öntjük a felkockázott paradicsomot, a lecsepegtetett csicseriborsót és a vizet. Miután felforrt a víz, alacsony lángon pároljuk tovább 15–20 percig. Ha szükséges, még lehet vizet önteni rá. Végül hozzáadjuk a citromlevet és az apróra vágott korianderlevelet, majd pároljuk tovább 1-2 percig. Rizzsel tálaljuk.

Kapcsolódó Cikkek