2020. július 07., kedd
Apollónia

Sport

Csodálatos lett a Puskás Aréna – Méltó otthona lett a magyar futballnak

Felavatták az új Puskás Arénát, csodálatos, méltó otthont kapott a magyar futball. A világranglistán ötödik Uruguay hiába verte meg a magyar válogatottat 2-1-re, fantasztikus volt a hangulat. Együtt dobbant 67 ezer ember szíve, együtt csodálták a káprázatos arénában a régi legendákat és a jelen sztárjait.

A hajdani Népstadion a futball aranykorától kezdve generációk életét határozta meg fantasztikus meccsekkel és koncertélményekkel. Mostantól ezt a szerepet az új nemzeti stadion tölti be. Tényleg minden ízében világszínvonalú lett a létesítmény, amelyet hatalmas élettel töltött meg a 67 ezernyi szurkoló a megnyitón, és mindenki egyetértett abban, hogy az aréna méltó a névadó Puskás Ferenchez.


– Örülök, hogy egy ilyen jelentős eseménynek lehettünk a részesei. Gyönyörű az új stadion, egy ilyen nyitómeccsen játszani mindig nagyon felemelő – nyilatkozta a meccs után Edinson Cavani, a PSG uruguayi csillaga.

Nem csak a futball otthona lesz a Puskás, 80 ezres koncerthelyszínként is üzemelhet. Az aréna nemzetközi szinten átlagosnak mondható áron – bruttó 190 milliárd forint – épült fel. A vele párhuzamosan készülő tokiói olimpiai stadion a duplájába kerül.


 

Követték a Barca és a Juve példáját

A stadion gyepszőnyege hibrid, azaz műanyag szálakkal megerősített természetes fű, amely ellenállóbb, mint a hagyományos gyep. Ilyet használnak a Barcelona, a Juventus és a Manchester United stadionjában is. A szurkolók kiszolgálását segíti a teljes wifilefedettség, valamint a készpénzmentesség, ami által elkerülhető a hosszú sorban állás, bár a nyitányon ebből még keveset lehetett érzékelni.

 

Így látják az új arénát

Gundel Takács Gábor sportriporter: – Fantasztikus élményben volt részem, hiszen sok csodálatos stadionban járhattam, de ez most minden ízében rólunk, magyarokról szólt. Új érzéssel ismerkedhettem meg az első meccsen.

Hajdú B. István kommentátor: – Európa bármelyik nagy klubja örömmel elfogadná ezt a stadiont, s külön öröm, hogy a múlt stílusjegyeit legalább külsőleg megőrizték.

Gellei Imre egykori szövetségi kapitány: – Ez nem jó stadion, sokkal inkább a kitűnő jelző illik rá. Mellesleg a névadó tiszteletére rendezett 2002-es magyar–spanyol meccsen a régi stadionban a kispadon ültem.

Fürjes Balázs fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint jelesre vizsgázott az új Puskás Ferenc Aréna.

Jól vizsgázott a tömegközlekedés

„Kiválóan működött a Puskás Aréna. A megnyitó estéjén 68 ezer ember jutott oda, majd jutott haza úgy, hogy nem épült több ezer parkoló. A tömegközlekedés helytállt, az M2-es és M4-es metró, a sűrített 1-es villamos és a buszok elvitték a tömeget. Köszönet a szurkolóknak és a BKK-nak!” – mondta Vitézy Dávid, a Közlekedési Múzeum megbízott igazgatója.

 

Pótselejtezőn is kijuthat az Eb-re a válogatott

Svédország 2-0-ra nyert Bukarestben Románia ellen az Eb-selejtezőn, így ott lesz a kontinensviadalon. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha a magyar válogatott holnap nem nyer Walesben, és nem szerzi meg a továbbjutást érő második helyet, a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján márciusban így is pótselejtezőt játszhat.

 

Orbán Viktor kisfilmmel hangolt

A stadionavató napján Orbán Viktor miniszterelnök fantasztikus rövidfilmet osztott meg a Facebookon. „Hajrá, magyarok!”– üzente a kormányfő, aki a felvételen mellel veszi le a labdát, majd a karmelita kolostorból a Puskás Arénába rúgja. A trükkös videón feltűnik Puskás Ferenc, Szász Kitti freestyle-világbajnok, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke, Puhl Sándor, a világ korábbi legjobb játékvezetője, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter és a magyar válogatott több játékosa.

A miniszterelnök közösségi oldalán tette közzé találkozóját a Nélküled című számot éneklő dunaszerdahelyi gyerekekkel és kísérőikkel. Megdicsérte az előadást, majd a stadionról azt mondta: „Ötven évig mondták, hogy nem lehet, meg nem tudom, jó, jó, jó… Ha 10 millió ember nem tud megépíteni egy stadiont, akkor csukja be a boltot. Ne vicceljünk már, ez egy komoly ország!”

 

Adatok a Puskás Arénáról

 • Beépített alapterület: 60 703 négyzetméter
 • Teljes alapterület: 208 010 négyzetméter
 • Az épület legmagasabb pontja: 50,70 méter
 • Az épület legnagyobb szélessége: 261,30 méter
 • Az épület legnagyobb hosszúsága: 316,50 méter
 • A tető mérete: 57 142 négyzetméter
 • A küzdőtér mérete kifutókkal együtt: 11 150 négyzetméter
 • A labdarúgópálya mérete: 105×68 méter
 • A stadion maximális befogadóképessége: 67 155 fő
 • 276 kerekesszékes néző 276 kísérővel
 • A nézőtér alapterülete: 36 374 négyzetméter
 • Nagy (112 négyzetméter) kivetítők száma: 4 darab
 • Képernyők száma: 480 darab
 • Összköltség: 190 milliárd forint

Budapest, 2019. november 14.
A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) által közzétett fotón a Puskás Aréna 2019. szeptember 6-án. Az új létesítmény, amely a futballmérkőzések mellett többek között koncertek, világkongresszusok rendezésével a turizmust is növeli majd, a korábbi Népstadion helyén épült fel két és fél év alatt, részben hasznosítva annak elemeit. A Puskás Arénát a Magyarország-Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel november 15-én.
MTI/KKBK

 

Budapest, 2019. november 15.
A közönség a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország – Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzésen 2019. november 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Budapest, 2019. november 15.
A magyar játékosok a Himnuszt éneklik a Puskás Aréna avatóján játszott Magyarország – Uruguay barátságos labdarúgó-mérkőzés végén 2019. november 15-én. Magyarország – Uruguay 1-2.
MTI/Koszticsák Szilárd

epa07995542 A handout photo made available by the KKBK of the new Puskas Arena in Budapest, Hungary, taken with a drone on 06 September 2019 (issued 14 November 2019). The venue, which is the primary stadium of the Hungarian national soccer team with a capacity of almost 68,000 seats, is designed to house concerts, congresses, and other events as well. It was built on the location of the former Ferenc Puskas Stadium, the demolition of which was completed in October 2016. The construction works of the football stadium began in 2017. The Puskas Arena will be inaugurated with the International friendly soccer match between Hungary and Uruguay match on 15 November 2019. EPA/KKBK HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Budapest, 2019. november 15.
Szurkolók szelfit készítenek a Puskás Arénánál a stadion avatása előtt 2019. november 15-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Érdekességek az építkezésről

 • 150 ezer köbméter beton, 19 ezer tonna betonacél, 12 ezer tonna gyártott acélszerkezet a stadion alapja.
 • 38 darab 40 méteres pilon adja a stadion szerkezetét, amihez közel 1600 cölöpöt kellett felállítani.
 • Naponta 2 ezren dolgoztak, ebből több mint hatszázan csak a szerkezetépítéssel foglalkoztak.
 • 27 felvonó, 974 vécé, 712 mosdó található a létesítményben.
 • Két kitelepített betonkeverő napi 1500 köbméter anyagot készített a látványelemekhez.

Kapcsolódó Cikkek