EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Ózd

Csúcsokat döntött a tűzoltóknál a vonulások száma

2019-ben az elmúlt évekhez képest igen magas vonulásszámmal fogjuk zárni az évet, hiszen az eddig eltelt hónapokban közel nyolcszáz káresetnél avatkoztak be tűzoltóink. Ez hozzávetőleg 250-300 esettel több, mint az elmúlt évek átlaga. A legintenzívebb időszak idén is a tavaszi hónapok voltak – nyilatkozta az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

Tőkés Tamás tűzoltó alezredes hozzátette, hogy nagyszámú, vegetációban keletkezett tűzesettel kellett szembenézniük március hónapban, ekkor közel 200 ilyen jellegű beavatkozás történt, amely kifejezetten nagy megterhelést jelentett úgy az állomány, mint a felszerelések, eszközök tekintetében. A beavatkozásokat minden esetben a legnagyobb szakmaisággal, a lehető leggyorsabban hajtják végre kollégái. Képzettségüknek, tapasztalatuknak köszönhetően a kiugróan sok eset ellenére sem történt személyi sérülés vagy magasabb prioritású káresetnél késedelmes beavatkozás.


Milliós károk

A keletkezett kár értékét sok tényező befolyásolja. Viszonylag kis kiterjedésű, épített környezetben bekövetkező tűzesetnél is jelentkezhet akár több millió forint kárérték, de a növény- és állatvilágban okozott kár az eszmei értékét tekintve akár több tízmillió forintra is rúghat.

Az elmúlt évek során számos technikai eszköz került az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság kezelésébe, ezek közül kiemelkedő a 2017-ben átadott kettő darab Rába R-16 típusú gépjárműfecskendő, 2019-ben pedig egy Suzuki Vitara ügyintéző gépjármű. A beszerzéssel korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő járműveket kapott parancsnokságunk, így a járműpark megfiatalodott, a vonulószereik minden káresetnél kiválóan megállják a helyüket. 2018-2019-ben további nagy értékű berendezések kerültek a parancsnokság eszközparkjába, így korszerű feszítő-vágóberendezés és kiegészítő elemei, EDR rádiók, gázdetektorok. A cél a beavatkozók biztonságának garantálása a hatékonyság, eredményesség fejlesztése mellett.

A laktanya korszerűsítésére a megyei igazgatósághoz benyújtott fejlesztési igények alapján van lehetőség, a következő nagy léptékű beruházás a tömlőszárító torony teljes felújítása lesz.


Parancsnokságuk állományának tagjai rendszeresen képviselik az igazgatóságot az országos sportversenyeken, ahol rendszerint előkelő helyen végeznek, így járulnak hozzá az igazgatóságok közötti pontversenyben elért helyezéshez. A vizsgált időszakban több versenyszámban sem talált legyőzőre a parancsnokság tagja vagy csapata. A lépcsőfutó megyei és országos versenyen Fábián Norbert tűzoltó törzsőrmester minden évben megnyerte korcsoportja versenyét, abszolút kategóriában minden alkalommal a dobogón állt. Tulipán Attila c. tűzoltó főtörzsőrmester középtávú és terepközéptávú futásban szerezte meg minden alkalommal a korcsoport első helyét. Úszóik minden alkalommal a dobogón végeztek. A Nyíregyházán megrendezett Országos Tekeversenyeket sorra magasan nyerte meg az ózdi csapat. 2018-ban III., 2019-ben II. helyen végzett a futballcsapat a „Tűzkakas” strandfocibajnokságon. Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata 2018-ban a megyei szakmai versenyen a Kazincbarcikai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata mögött a második helyet szerezte meg.

Sportos lánglovagok

Számos civil rendezésű sporteseményen képviselik a Katasztrófavédelmet az állomány tagjai, így járulva hozzá a kiemelkedően jó megítélésükhöz, de „civil” életükben is nagy szerepet játszik a sport. Többek mellett Czene Zsolt tűzoltó százados szép eredménnyel szerepelt az ULTRA BALATON ultrafutó versenyen, Füleki Csaba tűzoltó százados a labdarúgóutánpótlás-nevelésben vállalt igen komoly szerepet, Forgács Ferenc tűzoltó őrmester pedig a sporthorgászat területén versenyzőként és szervezőként is vállal különféle szerepeket.

Fotó: Katasztrófavédelem
Sokat nőtt a műszaki színvonal a Rába R-16 típusú gépjármű-fecskendőkkel

Fotó: Lokál archív
Akcióban. A sajóvárkonyi idős otthonban keletkezett tűznek halálos áldozata is volt

Fotó: Lokál archív
Magas fokozatú riasztásnál érkeznek más városok lánglovagjai is az oltáshoz

Fotó: katasztrófavédelem
A védőfelszerelések az állomány biztonságosabb munkáját segítik

Kapcsolódó Cikkek