EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb XIV.kerület

Csupa csoda ez a vár

A városligeti Széchenyi-szigeten található Vajdahunyad vára az egyik legkülönlegesebb, legizgalmasabb, számtalan felfedeznivalót nyújtó látványosság, amely évente több százezer turista kedvelt célpontja. Az Alpár Ignác által tervezett épületegyüttes napjainkban jól működő múzeum, gyönyörű palota és Magyarország ezeréves építészettörténetének egyedülálló megjelenítése.

A főbejáratot az oroszlános kőhídon át lehet megközelíteni  ( Fotó: Sáfár Tibor)

 

A vár az 1896-os millenniumi ünnepségsorozatra épült, azzal a céllal, hogy három dimenzióban mutassa be a honi építészettörténet ezer évét. A tervező, Alpár Ignác nagyon jó érzékkel szemléltette a négy fő stílus, a román, a gótika, a reneszánsz és a barokk jellegzetességeit.

A vár jól elkülöníthető, az összhatást tekintve mégis rendkívül egységes formában mutatja be a román kor, a gótika, a reneszánsz és a barokk építészetének hazai és európai jellegzetességeit. A stíluselemek általános, stilizált bemutatása helyett Alpár a tervezéskor számos, a történelmi Magyarország területén lévő jellegzetes épület emlékezetes részét emelte át saját terveibe. Így a jáki templom kapuja, a pécsi dóm kápolnarészlete, a szepescsütörtöki Zápolya-kápolna, a lőcsei és besztercebányai pártázatos házak elemei, a brassói Szent Katalin-bástya, a bártfai városháza erkélye, a gyulafehérvári Károly-kapu és a gödöllői Grassalkovich-kastély néhány motívuma is felfedezhető az épületcsoporton.

Legjellegzetesebb része az erdélyi Vajdahunyad várára emlékeztet, így kapta mai nevét a látogatóktól, akik nemcsak elnevezték az épületet, hanem azt is elérték, hogy a millenniumi ünnepségsorozat lezárulása után időtálló anyagokból újraépítsék.

A belső udvar is csodálatos
( Fotó: Sáfár Tibor)

 

 

Rózsaablak és kolostorkerengő

Íme a rózsaablak ( Fotó: Sáfár Tibor)

A Vajdahunyad várának főbejáratát az oroszlános kőhídon keresztül lehet megközelíteni. Az úgynevezett hidaskapu klasszikus középkori várkaput idéz, bal oldalán román kori, jobb oldalán pedig gótikus stílusban épült várrészletekkel. A dómhomlokzat legmarkánsabb eleme a Róth Miksa műhelyében készült impozáns rózsaablak. A belső udvarral szemben található a kolostorkerengő, amelynek motívumai, a pillérek, gyámkövek és oszlopfők a magyarországi középkori műemlékek részleteit idézik meg.

 

 

Múzeum
A Vajdahunyad várában található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, amelynek alapító okiratát 1896. június 20-án írta alá Darányi Ignác földművelésügyi miniszter. A gyűjtemény létrehozásának céljaként azt nevezte meg, hogy „az ország mezőgazdasági termelése és fejlődése állandó és modern múzeumban bemutattassék”. Az állandó múzeumot 1907. június 9-én nyitották meg. Az első néhány évtizedben az intézmény leginkább gyakorlati bemutató- és oktatóközpont volt, mára a múzeum több százezer darabos gyűjteménye egyedülállóan reprezentálja a magyar mezőgazdaság történetét.

Kapcsolódó Cikkek