EUR: 351,99 Ft
CHF: 330,33 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Dunaújváros

Dél-alföldi álomból valóság

Török Dániel pályája felejthetetlen eseményének tekinti, amikor a Győrben megrendezett világbajnokságon vezethette a magyar női csapatot. Külön öröm volt számára, hogy tanítványa, Makovits Mirtill szerepelt a legjobban a megmérettetésen.

Török Dániel, a Dunaferr Sportegyesület tornaszakosztályának edzője, egészen fiatalon, rögtön az egyetem elvégzése után, 24 évesen került Dunaújvárosba. Többek között arról is kérdeztük, hogyan ismerkedett meg a tornával.


Török Dániel Dél- Alföldről került Dunaújvárosba

– Egy dél-alföldi településről származom, Szegvárról, egy kicsiny faluból. Volt egy nagyon jó testnevelőm, itt kezdődött minden. A tanárom minden sportba belevitt minket, tényleg, mindent kipróbáltunk, ami csak létezik. Nekem van egy velem született betegségem, mely miatt több műtéten is átestem. Dongalábú vagyok. Amikor elkezdtem kamaszodni, ennek nyoma lett. Több orvoshoz is elmentem, és konkrétan eltiltottak attól, hogy bármit sportoljak, maximum gyógyúszásra járhattam. A tanárom szerencsére gyógypedagógus is volt, és ő mondta, hogy ezt felejtsük el. Jól megy nekem a torna, akkor hajrá, tornázzak. Innen indultam – mesélte a kezdetekről.

Olyan jó testnevelő akartam lenni, mint amilyen az én tanárom is volt.

A fiatal sportoló több diákolimpián is szerepelt, ahol jó eredményeket ért el. Ezután következett a középiskola, választania kellett, hogy merre tovább.


– A megyében két helyen lehetett tornázni: Szegeden és Makón, én pedig Csongrádra jelentkeztem tanulni. Mindenképpen  tovább akartam sportolni, nagyon szerettem mozogni, végül Makót választottam, és apukám vitt át naponta edzésekre. Bár csak iskolai szintű volt ez a torna, nem voltam kiemelkedő tehetség, az első osztály közelében sem voltam, de akkor is folytatni szerettem volna. Ezután jelentkeztem a Testnevelési Főiskolára, ahol 2006-ban kezdtem a tanulmányaimat. Egyértelmű volt, hogy ezt szeretném csinálni. Sőt itt már kicsit profibb szinten, a másodosztályban tudtam megmutatkozni, hoztam is egy szintet. A legnagyobb eredményem az volt, amikor magyar egyetemista bajnok lettem. Úgy terveztem, hogy megcsinálom az egyetemet, teszek egy szakedzői vizsgát, visszamegyek majd az Alföldre és olyan jó testnevelő leszek, mint amilyen az enyém is volt – mondta Török Dániel.

Erős bázis

– Az egyetemi évek során kaptam olyan indíttatást, amik miatt elhittem, hogy mehetne ez profibb szinten is. Trenka Janival voltunk kint Amerikában nyári tábort vezetni, itt ismerkedtünk meg a versenyzőkkel, edzőkkel és minden nagy emberrel a sportágban. Mikor hazajöttem, eldöntöttem, a további tanulmányaimat ennek szellemében fogom végezni. Több diplomám is van, gyógytestnevelő is vagyok. Pont amikor végeztem, akkor hívott Trenka Jani, hogy lenne itt Dunaújvárosban egy lehetőség. Az első gondolatom az volt, hogy Dunaújváros egy erős bázisa az első osztályú magyar tornának. Sokat jártam itt átutazóban, gondoltam rá, hogy itt edz Csollány Szilveszter is például. Azonnal igent mondtam, és azóta is itt próbálom erősíteni a csapatot – mondta el Török Dániel.

Kapcsolódó Cikkek