2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Demetervin – Szamorodni

A pincészet a minőség folyamatos felfelé srófolásával, folyamatos kutatással igyekszik öregbíteni a borvidék jó hírét és annak a borkülönlegességnek az elismertségét, amely egykor szabadságharcok anyagi és erkölcsi alapját adta. A szamorodni csak a kiemelkedő évjáratok szüretének legutolsó időszakában készül, amikor az aszúsodott szemeket már nem szedik ki a fürtből, hanem egyben szedik, áztatják, és préselik ki a kéziprésekben. Az igen magas koncentrációjú must spontán módon erjed a helyi hordókban főborrá.

A családi pincészet Tokaj-Hegyalján, Mádon gazdálkodik, kizárólag saját mádi ültetvényeikről származó alapanyagokat dolgoznak fel. Területeik az Úrágya-, a Király- és a Kakas-dűlőkben találhatók.


Az általuk művelt nyolc hektárból három teljesen hagyományos kézi, azaz bakművelésű. Nekik fontos a helyi adottságok – talajok, fajták és szőlőtermesztési kultúra – bemutatása, ezért minden igyekezetük arra irányul, hogy jellegzetes és tökéletes alapanyagot szüreteljenek a mádi dűlőkön.

A borászatban is hasonló filozófiát követnek: a szőlőt a lehető legkíméletesebb módon dolgozzák fel, és természetes módon erjesztik borrá.

Fotó: Lokál

Kapcsolódó Cikkek