2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Pécs

Elcsendesedett a pécsi állatkert az autizmussal élő gyerekekért

Teljesen elcsendesült a Pécsi Állatkert november 27-én. Eltűntek a mindennapi munkavégzéssel járó zajok az intézménybe látogató olyan speciális nevelési igényű, autizmussal élő pécsi diákok kedvéért, akik az erős, számukra káros, nehezen viselhető hanghatások miatt eddig még nem élvezhették az állatkert szolgáltatásait.Rendhagyó programmal várta a Pécsi Állatkert azokat a pécsi autizmussal élő gyerekeket és kísérőiket, akik eddig nem élvezhették az intézmény által nyújtott szolgáltatásokat, és nem találkozhattak az ott élő állatokkal. Az állatkert hagyományteremtő szándékkal november 27-én délelőtt rendezte meg az első Csendes Óra elnevezésű látogatói programját, melynek különlegessége, hogy reggel 8.30-tól 11.30-ig – amikor is kizárólag autizmussal élők látogathatják a zoót – szünetelni fog a hangos munkavégzés, így zavartalanul ismerkedhetnek az intézménnyel és lakóival azok, akiket a különböző erősebb hanghatások ebben eddig meggátoltak.

A Csendes Óra részleteiről Finta Kornélia, az iskola igazgatóhelyettese kiemelte, hogy az iskola és az ott tanuló sajátos nevelési igényű diákok hálásak az állatkertnek, amiért megkeresték őket a társadalmi szemlélet- és attitűdformálásban, az érzékenyítésben nagy szerepet játszó Csendes Óra kapcsán, hiszen az felhívja a pécsiek figyelmét az intézmény diákjainak életére, helyzetükre.


A pécsi állatkertben évente két alkalommal szünetelni fog a hangos munkavégzés, így zavartalanul ismerkedhetnek az intézménnyel és lakóival azok, akiket a különböző erősebb hanghatások ebben eddig meggátoltak.

– Ez a program az autizmussal élő gyerekekről szól, az ő igényeiknek megfelelő légkör kialakításáról. Olyan programokat szerveznek nekik, melyek az ingerfeldolgozásbeli különbségeiket figyelembe veszik, leállítják a zajosabb munkákat, és ha szükséges, zajszűrő eszközöket is adnak nekik. Ez számukra nagyon fontos, hiszen így egy életre szóló élményt szerezhetnek – mondta Finta Kornélia.

Siptár Dávid hangsúlyozta, hogy a Pécsi Állatkertnek nagy felelőssége van abban, hogy a régió egyik leglátogatottabb intézményeként ne csak az idegenforgalom, hanem a város és a megye életében, valamint a nevelés területén is olyan szerepet vállaljon, amely előrébb viszi a közösségeket, a
társadalmat. Az autista gyerekeknek szóló Csendes Óra megszervezése jó példa minderre.


kiemelés:A programot a következő évben hagyománnyá szeretnék tenni, évente két alkalommal tervezik megrendezni, tavasszal és ősszel.

A nyár folyamán az állatkert egy olyan különleges, világméretű programhoz is csatlakozni fog, amely a Dream Night, vagyis az Álom Éj névre hallgat. Ezen a június eleji estén egy zárás utáni, az Állatkertek Éjszakájához hasonló különleges élményben lehet része nemcsak az autizmussal élőknek, hanem
bármely más betegségben szenvedő látogatójuknak is.

Kapcsolódó Cikkek