2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Szolnok

Életet menthet az üres folyosó

Társasházak napja címmel rendezvénysorozatot szervezett a megyei katasztrófavédelem, melynek keretében a közös képviselők és a lakók is átfogó képet kaphattak a saját házukat érintő tűzvédelmi szabályokról.

A legtöbb társasházban élő ember tisztában van azzal, hogy a folyosóra tilos kipakolnia a saját holmijait, hiszen a katasztrófavédelem megbüntetheti. A jogszabályok szerint a menekülési útvonalakban, tehát a közös helyiségekben tilos tárgyakat elhelyezni, hiszen azok egy esetleges tűzeset során akadályozhatják a mentési munkálatokat. A társasházakban élőkre rengeteg szabály vonatkozik: például az, hogy egy lakásban csak egy PB-gáz-palack használható, vagy éppen az illetékesekkel is tudatni kell, hogy a vagyonvédelmi rácsoknak hol található a kulcsa.


– Gondoljunk csak bele: a sűrű füstben az orrunkig sem látunk. Egy tűzoltónak ilyen körülmények közt kell dolgoznia. A közös helyiségekbe kihelyezett tárgyakkal nagymértékben megnehezítik a be- és kijutásukat is – mondta el Németh Ádám, katasztrófavédelmi szóvivő.

A szóvivő tájékoztatóját egy füstszimulációs helyzet követte: a katasztrófavédelem szakemberei befüstöltek egy lépcsőházat, majd egy tűzoltó kíséretében lehetett megtapasztalni, milyen érzés lehet ilyen helyzetben emberéletek után kutatni.

– Akár több percet is veszthetnek életmentéskor a tűzoltók azzal, ha sűrű, fekete ködben elbotlanak például egy bicikliben. Ilyenkor ezt elteszik az útból, de nem biztos, hogy kifelé menet ismét nem buknak fel benne. Egy cipőt odébb rúgnak vagy átmennek rajta, de ventilátor vagy egy kétajtós szekrény és komód sem biztosít kellően széles utat nekikmutatta be füstszimulációs gyakorlaton egy tűzoltó.
Egy ellenőrzés során nem azonnali bírságot szabnak ki a katasztrófavédelem munkatársai, hanem felszólítják a házakat a helyes cselekedetekre, de ha nincs pozitív fejlődés, úgy később már kiszabják a büntetést, ami 10 ezer forinttól egészen a több millió forintos összegig terjedhet.

A folyosóra kihelyezett tárgyak nagymértékben nehezíthetik a tűzoltók munkáját. Fotó: Lokál Extra

A Társasházak napja rendezvénysorozaton füsttel borítottak el egy lépcsőházat, amin bemutatták, milyen a tűzoltók munkája. Fotó: Lokál Extra

Kapcsolódó Cikkek