EUR: 337,30 Ft
CHF: 318,23 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Belföld

Életveszély! Lézerfénnyel vakította el a pilótát a békési férfi

Bármennyire is szembemegy a józan ésszel a lézerfénnyel való “játszadozás”, úgy tűnik sokan még mindig nem értették meg, hogy mennyire veszélyes szórakozás ez.

Most a Gyulai Járási Ügyészség emelt vádat egy 44 éves békési férfi ellen, aki 2019 márciusában lakóháza ablakából lézerfénnyel vakított el egy pilótát.


A Békéscsabai Repülőtér légterében végzett tanulórepülést 2019. március 20-án, éjszaka, egy oktatópilóta és repülőgépparancsnok irányítása mellett egy tanulópilóta. A légtérben ekkor két másik légi jármű is repült.

A vád szerint a vádlott a repülőtér kifutópályájától mintegy 7 kilométerre fekvő tanyájának egyik emeleti szobájában tartózkodott, amikor 22 óra 15 perc körül észlelte a közeledő repülőgépeket. A férfi a nyitott ablakon keresztül, egy zöld fényt kibocsátó lézeres irányzékkal, legalább 3 alkalommal, célzottan a tőle 5-6 km távolságra lévő, nagyjából 400 m magasságon repülő, a tanuló által vezetett repülőgép irányába világított – áll az Ügyészség közleményében.


A lézeres irányzék által kibocsátott fény eltalálta a tanulópilóta szemét, a szeme káprázni kezdett, éleslátása időlegesen megszűnt, még a repülőgép műszereit sem tudta leolvasni, így a repülőgépet nem tudta tovább irányítani, az oktatónak kellett átvenni a repülőgép vezetését. A vádlott által használt lézeres irányzék zöld fénye szembe világítva 5-6 km távolságból is alkalmas volt látászavar, szemkáprázás okozására, 56 méteren belül szemkárosodást okoz. A vádlott cselekményével a légi közlekedés biztonságát, a pilóták életét veszélyeztette.

A Gyulai Járási Ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, kobozza el a lézerlámpát és kötelezze őt a nyomozás során felmerült több mint 250.000 forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békési Járásbíróság előtt folytatódik.

Kapcsolódó Cikkek