2020. július 13., hétfő
Jenő

Életmód

Elképesztő ételek a nagyvilágból

A sült vér Magyarországon elengedhetetlen fogása a disznóvágásnak. Hagymás reggeli készül belőle, közvetlenül azután, hogy a levágott disznó vérét fateknőben, vagy lábosban felfogják. Külföldön bizarr ételnek számít ugyanúgy, ahogy mi is furcsán nézünk a japánokra, akik a tintahallal végeznek hasonló gasztronómiai szeánszt, vagy a mexikóiakra, akiknek a hangyatojás olyan, mint nekünk a kaviár. Nézzük, milyen fura ételekkel van tele a nagyvilág.

Fugu


Profimedia

A világ legmérgezőbb hala, nálunk többnyire a krimikből ismert. Elkészítése gyakorlott szakácsot igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén kifogott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méreg lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található. Rosszul elkészítve azonnali halált okoz, a mesterszakácsok pályájának egyik mérföldköve a helyes feldolgozás elsajátítása.

Kopi Luwak kávé


Profimedia

A civet coffee a világ legritkább, legdrágább és legundorítóbb kávéja. Alapanyaga úgy „készül”, hogy az indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik, majd az őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.

Escamole

Profimedia

A fekete Liometopum óriáshangya tojásait Mexikóban fogyasztják. A begyűjtés nem egyszerű, cserébe az étel sem  gusztusos. Ennek ellenére az ínyencek kedvence, mexikói kaviárnak is nevezik. Állaga túrószerű, íze a dióra emlékeztet.

Katsu ika odori-don

A táncoló tintahal  a japán gasztronómia show eleme. Az étel tálalása néhány perccel az állat fejének eltávolítása után történik. A csápokra szójaszószt öntenek, ekkor az abban megtalálható összetevők hatására az izmok megfeszülnek, elernyednek, és a tintahal kitáncol a vendég tányérjából. Miután mindenki kiszórakozta magát, a táncos lábú vacsora visszakerül a séfhez, aki  feldarabolja és megsüti.

Durián

Profimedia

Ez egy sokak által visszataszítónak tartott, ám állítólag nagyon ízletes gyümölcs. Rohadt sajt szaga miatt néhány reptérről is kitiltják. A duriánt a visszataszító bűz ellenére Délkelet-Ázsia legértékesebb gyümölcsének tartják.

Balut

Profimedia

A tojásában főtt kacsaembrió a Fülöp-szigeteki street food. Sokan az utcán kapják be, mint egy gyorsételt. Úgy készül, hogy a kacsatojás tartalmát néhány hétig hagyják fejlődni, majd akkor főzik meg, amikor már embrió, ha úgy tetszik, egy igazán apró kiskacsa van benne. A helyes fogyasztáshoz előbb a tojás szélesebb végét kell három-négy koppintással feltörni, majd elfogyasztani a benne lévő folyadékot, és aztán jöhet a többi.

Kapcsolódó Cikkek