2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb Szolnok

Elképesztő részletek derültek ki a fegyverneki halálos balesetről

A vétkes és a vétlen sofőr is ittas volt a májusban történt fegyverneki baleset közben. A vétlen 40 méter féknyomot hagyott maga után, míg a vétkes csak a gázt nyomta.

2019. május 26-án éjszaka két autó ütközött frontálisan a 4-es számú főúton Fegyvernek közelében. A két autóban ülő hat utas közül egyik sem élte túl a balesetet, amelynek nyomozása októberben zárult le. Kosztyó Gábor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője az október 30-án tartott sajtótájékoztatón ismertette a baleset részleteit: a vétkes egy 42 éves hajdúszoboszlói férfi volt, aki előzésbe kezdett, de azt biztonságosan nem tudta befejezni, így a szembe jövő autóval frontálisan karambolozott. A tragédiában egy állapotos fiatal lány, egy gyerek és egy fiatal fiú mellett felnőttkorúak is meghaltak.


A nyomozás során elképesztő dolgok derültek ki. Mindkét sofőr ittas volt; a baleset okozójának véralkoholszintje 1,096 ezrelék volt, míg a vétlen sofőrnél 0,06 ezreléket mértek. A baleset történtekor az előzésbe kezdett sofőr egyáltalán nem fékezett, a kilométerórája 130 km/h felett akadt ki, míg a szabályosan, a sávjában haladó autós mintegy 40 méter féknyomot hagyott az aszfalton, azaz el akarta kerülni a balesetet. A biztonsági övet sem használta minden áldozat: hat emberből öt nem kötötte be magát, de még a szabályosan utazó személyek is szörnyű sérüléseket szenvedtek: többek közt leszakadt helyéről a szívük, a bordájuk átszúrta a tüdejüket, és szétcsúsztak a hetes és nyolcas csigolyáik.

Kosztyó Gábor a baleset ismertetése során tanulságul minden sofőr számára kiemelte: ez az eset is jó példa arra, hogy nem hiába nyomatékosítják a rendőrök az ittas autóvezetés veszélyeit és tilalmát, mert ők időzített bombaként közlekednek. A baleset elkerülhető lett volna, ha senki nem tanúsít felelőtlen magatartást. Ha a két sofőr józanul vezet, ha az előzés során kellő megfontoltsággal méri fel a szembejövő forgalmat, ha az utasok nem ülnek be ittasan vezető emberhez. Ha a vétkes életben maradt volna, úgy a törvény szerint 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtotta volna a bíróság.


Dávid Mónika rendőr őrnagy hozzátette, megyénkben a három fő baleseti ok jellemzően a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, valamint a szabálytalan előzés.

A fegyverneki balesetben hatan haltak meg, mindkét sofőr ittas volt. Fotó: police.hu

Kosztyó Gábor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője ismertette a baleset részleteit

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.