2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Külföld

Elmenekült Bolíviából Evo Morales

Elhagyta Bolíviát, repülőgépen Mexikóba menekült Evo Morales volt bolíviai elnök, aki 13 év után vasárnap mondott le tisztségéről.

A szocialista Morales azután kényszerült lemondásra és menekülésre, hogy az elcsalt választás után harmadik hete tartó véres tüntetéssorozat indult az országban. Moralest újraválasztották, de a sok szabálytalanság miatt az eredmény megsemmisítésére szólították fel.


EPA/Martin Alipaz

 

Morales lemondását követően is komoly zavargások törtek ki Bolíviában. A La Paz-i rendőrfőkapitány a hadsereg beavatkozását kérte, hogy segítsenek megfékezni a lemondott elnök támogatói által elkövetett erőszakot. Az utcára vonult tömeg petárdákkal és tűzijátékkal volt felszerelkezve, rendőrőrsöket és üzleteket is kifosztottak, valamint gyújtottak fel. A hetek óta tartó erőszakhullámban legalább hárman meghaltak, többtucatnyian pedig megsebesültek. A hatóságok több esetben könnygázt vetett be a tüntetők ellen, de az is előfordult, hogy rendőrök álltak át hozzájuk.

Evo Morales Mexikóban kapott menedékjogot, a közép-amerikai ország kormánygépéről, kezében egy mexikói zászlóval üzent: „hamarosan erősebben és több energiával térek vissza”.

 

Kapcsolódó Cikkek