2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Sport

Emléktáblát avattak a legendás mesternek

A Magyar Kupa négyes döntője 2015 óta a nevét viseli. Egyedülálló rekorderként, 23 évig vezette a Magyar Női Kézilabda válogatottat, ezért stílusosan későbbi utódja, Kim Rasmussen szövetségi kapitány leplezte le Török Bódog emléktábláját volt lakhelyén, Zuglóban.

A 2012-ben, 88 éves korában elhunyt világbajnok edző, Török Bódog emléktábláját egykori lakhelyénél, a Stefánia úton helyezték el. Az avatáson részt vett Török Bódogné és egykori játékosai, tisztelői, illetve kollégái is. Az Magyar Kézilabda Szövetség nevében beszédet mondott Iglódi Endre, az emlék-albizottság elnöke, majd Ignácz Ilona, az 1965-ben világbajnokságot nyert magyar női csapat tagja, illetve Tóth-Harsányi Borbála, az 1976-os olimpia bronzérmese.

Török Bódog emléktábláját 2019. november 15-én avatták fel Zuglóban

Pitz András, az MKSZ operatív igazgató-helyettese kiemelte, hogy a szövetség számára fontos Török Bódog szellemi öröksége.


– A szövetség szeretné folyamatosan ápolni Török Bódog emlékét, éppen ezért őrzi az egykori mester nevét a női Magyar Kupa négyes döntője, és ezért is avatjuk ma fel emléktábláját itt, az otthonánál – mondta. Az emléktáblát Török Bódog egykori játékosai leplezték le, majd Pitz András és Kim Rasmussen, a magyar női válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya koszorúzta meg.

Pitz András és Kim Rasmussen koszorút helyeztek el

23 évig volt kapitány!

Török Bódog a magyar kézilabdázás történetében egyedülálló módon 23 éven át töltötte be a női válogatott szövetségi kapitányi posztját, 1955-től egészen 1978-ig, a közel negyedszázad alatt 302 alkalommal ült a nemzeti együttes kispadján. Vezetésével a csapat 1965-ben világbajnoki címet nyert, 1957-ben vb-ezüstérmes, 1971-ben, 1975-ben és 1978-ban világbajnoki bronzérmes lett, a női szakág első olimpiai szereplése alkalmával, 1976-ban pedig szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel csapata. Kapitánysága idején olyan játékosok mutatkoztak be a magyar válogatottban, és vitték sikerre a csapatot, mint Ignácz Ilona, Csenki Györgyné, Guricsné Pásztor Erzsébet, Bujdosó Ágota, Csíkné Horváth Klára, Sterbinszky Amália, Gódorné Nagy Mariann, vagy éppen a Tóth-Harsányi testvérek. Török Bódog 1978-tól a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagjaként, majd a női válogatott szaktanácsadójaként dolgozott. Később nyugdíjas éveiben is folyamatos érdeklődéssel figyelte a kézilabdázást, amelytől sosem szakadt el. 2015 óta nevét viseli a női Magyar Kupa négyes döntője.

A mester 1978-tól az MKSZ elnökségi tagjaként, majd a női válogatott szaktanácsadójaként dolgozott. Nyugdíjas éveiben is folyamatos érdeklődéssel figyelte a kézilabdázást, amelytől sosem szakadt el. Az MKSZ Török Bódogné Edit nénivel együtt már dolgozik azon, hogy a néhai mesternek méltó helyen és formában szobrot emeljen a közeljövőben, hogy Bogyi bácsinak méltó helyen és formában a közeljövőben szobrot emeljünk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Történelmi aranyat nyert Michelisz Norbert

  Történelmi aranyat nyert Michelisz Norbert

  Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonját, miután az idényzáró malajziai futamon összetettbeli riválisa műszaki hiba miatt nem szerzett pontot, a magyar versenyző pedig ötödik lett.

 • Világbajnok! Michelisz Norbert a túraautózás királya!

  Világbajnok! Michelisz Norbert a túraautózás királya!

  Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonját, miután az idényzáró malajziai futamon összetettbeli riválisa műszaki hiba miatt nem szerzett pontot, a magyar versenyző pedig ötödik lett.

 • WTCR: Michelisz nyert a szezonzáró első futamán

  WTCR: Michelisz nyert a szezonzáró első futamán

  Michelisz Norbert, a Hyundai magyar versenyzője rajt-cél győzelmet aratott a túraautó-világkupa (WTCR) szezonzáró hétvégéjének vasárnapi első futamán a malajziai Sepangban, ezzel növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

 • Michelisz: Jó helyzetben vagyunk, de nem szabad hátradőlni

  Michelisz: Jó helyzetben vagyunk, de nem szabad hátradőlni

  Bizakodóan várja Malajziában a túraautó-világkupa (WTCR) idei szezonjának vasárnapi három utolsó futamát Michelisz Norbert, a Hyundai magyar pilótája, aki az összetett pontverseny élén áll, és a háromból két versenyen is a pole pozícióból rajtolhat majd Sepangban.