2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Veszprém

Énekkar, keramikus és hálózatkutató a megye kiválósága

Tizenötödik alkalommal rendezte meg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Veszprém Megyei Szervezete a Veszprém megyei Prima-gálát a megyeházán, ahol a megyei Prima díjak mellett a megyei Év Vállalkozója Díjat és a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat is átadták.

Abonyi János, az Orlando Együttes és Halmos Ferenc vehette át az idei Prima díjat (fotó: Kovács Bálint)

A megyei Prima díjat a magyar zeneművészet kategóriában az Orlando Énekegyüttes vehette át. Az együttes Veszprémben alakult, 2000-ben, Vikman Pál művészeti vezetésével, a régizene művelésére, előadására. Az Orlando repertoárjában elsősorban egyházi művek szerepelnek. Az együttes talán legjelentősebb koncertsorozata az Adventi és a Nagyheti Zenés Áhítatok volt. A 2013-tól megrendezett Veszprémi Régizenei Napoknak kezdetektől résztvevője, 2019-től főszervezője.


A magyar képzőművészet kategória díjazottja Halmos Ferenc. 1956-ban Pécsett született. A Veszprémi Vegyipari Egyetemen szerezett diplomát, majd kutató-fejlesztő-tervező szakmérnöki képesítést. 1978 óta foglalkozik kerámiával. 1989-től három éven keresztül kerámiatechnológiát tanított az Iparművészeti Főiskolán, ettől az évtől dolgozik önálló keramikusként.

A Prima gálán a Pannon Várszínház színészei adtak elő egy részeltet a Hair-ből (fotó: Kovács Bálint)

A magyar tudomány kategóriában prof. dr. Abonyi János vehette át az elismerést. Abonyi János Szombathelyen született, 1974-ben. A Pannon Egyetemen szerzett vegyészmérnöki oklevelet, majd PhD-fokozatot. A Magyar Tudományos Akadémia doktora címet 2011-ben nyerte el. Jelenleg a Pannon Egyetem tanára, a mérnöki kar dékánhelyettese, a Lendület kutatócsoport vezetője. Kutatási területe az irányítástechnika, az adatbányászat, a számítási intelligencia mérnöki alkalmazásai, a minőségügy, a folyamatmenedzsment és a hálózattudomány.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.