EUR: 353,67 Ft
CHF: 332,75 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Évente 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni

Járványszerűen növekszik a cukorbetegek száma hazánkban, az elmúlt tizenöt évben másfélszer több páciensnél diagnosztizálták a problémát, jelenleg egymillió regisztrált beteg van. A Lokál a cukorbetegség világnapja alkalmából járt utána a betegség legfőbb okainak, kezelésének és lehetséges szövődményeinek.

Profimedia

– 2014-ben 772 ezer cukorbeteg volt regisztrálva Magyarországon, de ennek a duplája lehet a tényleges szám. A 2-es típusú diabétesz előfordulása 71 százalékkal növekedett 15 év alatt. Egészen más a helyzet az 1-es típusú cukorbetegséggel. Magyarországon 250-300 frissen diagnosztizált gyermeket érint évente az 1-es típusú diabétesz, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt 30 évben – kezdte a Lokálnak Kovács Judit dietetikus.
Az ugrásszerű növekedésben pedig nagy szerepet játszik, hogy az emberek nagy része nem jár rendszeres szűrővizsgálatokra, és csak akkor kezd ténylegesen foglalkozni a betegséggel, ha már fellépnek a szövődmények.

– Az 1-es típusnak, ami leginkább gyermekkorban fordul elő, erőteljes tünetei vannak, amit általában gyors diagnózis követ. Nagyon gyors fogyás és mértéktelen folyadékfogyasztás áll a leggyakoribb tünetek listáján. A 2-es típusnak sokszor semmilyen jellegzetes tünete nincs, ezért fontosak különösen a háziorvosi vérvételek és a szűrővizsgálatok. Sok esetben sajnos már csak egy évek után megjelenő szövődmény hívja fel a figyelmet arra, hogy a háttérben cukorbetegség áll, ha nem nézetjük meg rendszeresen a cukorszintünket – teszi hozzá a dietetikus.


fotó / DPphoto / Profimedia

A csendes gyilkos
A cukorbetegek teljes életet tudnak élni a megfelelő kezelések és rendszeres ellenőrzések mellett. A nem megfelelő kezelés azonban komoly problémákhoz vezethet. Okozhat érrendszeri betegséget, végső esetben végtag amputációt.
„Évente több mint 3600 cukorbeteg lábát kell amputálni, vagyis naponta tíz ember veszíti el az alsó végtagját hazánkban a betegség miatt” – ismertette korábban az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.
Van, aki nagyon megijed, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megelőzze a szövődmények kialakulását, és van, aki azt mondja, hogy mivel nem fáj, ő nincs rosszul, nem is akar vele foglalkozni. Ezért is nevezik a cukorbetegséget csendes gyilkosnak – mondta a dietetikus.
„Elvesztettem a látásom”
A 70 éves Zsóka látása tizenöt évvel ezelőtt kezdett fokozatosan romlani. Mostanra csupán 6 százalékosan működik a szeme. – Napról napra egyre rosszabbul láttam, több szemvizsgálaton is részt vettem, de az orvosok nem vettek észre semmi szervi problémát. Ők tanácsolták végül, hogy menjek el egy vérvételre. Ott azonnal kiderült, hogy cukorbeteg vagyok, és felléptek nálam a diabétesz szövődményei. Ma már nagyon bánom, hogy nem vizsgáltattam ki magam előbb. Nagyon nehéz volt beletörődnöm, hogy nem látok többé. A családom segítségével azonban megtanultam így is teljes életet élni, és szinte mindent el tudok végezni önállóan. Egyedül a vezetés hiányzik nagyon – vallott Zsóka.

Kapcsolódó Cikkek