EUR: 355,09 Ft
CHF: 331,13 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb X.kerület

Felbolydult idén a garázspiac

Változás állt be a fővárosi garázspiacon: Budapesten továbbra is egyre többen vásárolnának eladó garázst, ugyanakkor a bérelhető parkolók iránti kereslet alig növekedett az elmúlt egy évben. Kőbánya az ötödik legolcsóbb kerület.

Fogynak az utcai parkolóhelyek, kellenek a beállók (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Továbbra is egyre nagyobb az igény a fővárosban az eladó és kiadó garázsokra, de a nagyvárosok piacán is élénkült a kereslet, ami miatt komoly drágulás ment végbe − derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a garázsok, kocsibeállók iránti kereslet az elmúlt években fokozódott, egyrészt Budapesten belül másik városrészbe és a fővárosba költözők részéről, másrészt a személyautó-állomány növekedésének köszönhetően. Bár a kínálat is jelentősen bővült, ez mégsem tudta tartani a lépést az igények növekedésével, ami az árak emelkedéséhez vezetett az elmúlt időszakban. A szakértő hozzátette, idén viszont változott a piac, ami az igényeket illeti. Korábban a kiadó parkolók iránti kereslet nőtt nagyobb mértékben, de az elmúlt egy évben az eladó garázsok iránti kereslet 16 százalékkal nőtt a fővárosban, míg a kiadóké stagnált: alig 2 százalékkal emelkedett.


Szűk kínálat, emelkedő árak (fotó: MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán)

5-10 milliós parkolók

Az árak azonban felfelé tartanak, ami a kereslethez mért szűk kínálattal magyarázható elsősorban. Budapesten átlagosan 4,6 millió forintért kínálták az eladó garázsokat, kocsibeállókat, ami 21 százalékkal haladja meg a tavaly októberi szintet. A kiadó garázsokért havi 22,5 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, ez 13 százalékos drágulásnak felel meg. A szóban forgó árak alapján egy-egy garázs bruttó hozama közel 6 százalék, ami meghaladja a lakáskiadásból elérhető bruttó hozamot a fővárosban. A kelet- és dél-pesti régió továbbra is vonzó lehet a garázsra vágyók számára, hiszen ez az a térség, ahol az ingatlanárakhoz hasonlatosan itt is kedvezőbb kondíciókkal található eladó vagy kiadó garázs.

Nem mindenki autó tárolásra használja a garázst (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Drága Belváros és Buda

Az V. kerületben egyetlen garázs volt a kínálatban októberben, ezért közel 17 millió forintot kér a tulajdonos. Szintén drága városrésznek számít a budai oldalon az I., a II, a XI., a XII., a pesti oldalon pedig a VI. és a VII. kerület, ezekben az eladó garázsok átlagára 5,5-12 millió forint között volt októberben.

Egy budapesti garázsért, kocsibeállóért átlagosan 22,5 ezer forintot kértek egy hónapra, ami 13 százalékos áremelkedést jelent a kínálati árakban egy év alatt.

A fővárosi eladó garázsok ára éves szinten 21 százalékkal 4,6 millió forintra emelkedett.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek