EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Feltámadt a vörös panoptikum Budapesten

Megmozdult a közéleti panoptikum – kommentálta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a fővárosi cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak kinevezését. Karácsony 2010 előtti, Gyurcsány Ferenchez és Demszky Gáborhoz, valamint Bajnai Gordonhoz köthető régi káderekkel vette körbe magát.

Három főpolgármester-helyettes is Gyurcsányékhoz köthető


Gy. Németh Erzsébet (DK)
Humán és kulturális főpolgármester-helyettes lett Gyurcsány emberéből, aki MSZP-sként főpolgármester-jelölt is volt, de mindössze 13 százaléknyi szavazatot szerzett. Karácsony korábban Gy. Németh politikai kvalitásai kapcsán azt mondta: „Az a veszély nem fenyeget, hogy a XVII. kerületben Gy. ­Németh Erzsébet megnyeri a választást.” Így is lett, a DK-s polgármesterjelölt súlyos vereséget szenvedett.
Tüttő Kata (MSZP)
A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesről Karácsony Gergely főpolgármester korábban – annak kapcsán, hogy Tüttő együtt élt a milliárdos nagyvállalkozóval, Leisz­tinger Tamással – azt mondta, hogy az „nem egy erős ajánlólevél”. A szocialista helyettes érintett volt a Zuschlag-ügyben, 2009-ben a bíróságon tanúként is kihallgatták. A Demszky-Hagyó korszakban Tüttő a pénzügyi és közbeszerzési bizottság elnöke volt.

Fotó: Budapest.hu

Kerpel-Fronius Gábor (Momentum)
A korrupcióellenes harcért és átláthatóságért felelős főpolgármester-helyettes. A momentumos főpolgármester-helyettes politikai pályáját 1989-ben az SZDSZ-ben kezdte. Érdekesség, hogy miközben a korrupció elleni harc a fő területe, pártja a Momentum ellen több száz milliós költségvetési csalás gyanúja miatt nyomoz az adóhatóság.

hirado

Dorosz Dávid (Párbeszéd)
A klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes Karácsony kampányfőnöke volt. Korábban együtt politizáltak az LMP-ben, majd szintén közösen hagyták ott a zöldeket, hogy megalapítsák a baloldali összefogásba beszálló Párbeszédet. Dorosz sokáig az Egyesült Államokban élt, az ott tanult kampánytechnikák nagy segítségére voltak Karácsony kampányának.

Dorosz Dávid, a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes.
MTI/Balogh Zoltán

Kiss Ambrus (független)
A Városháza új szürke eminenciása Karácsony Gergely általános helyettese lesz. A Policy Agenda kutatóintézet vezetőjeként az utóbbi években a baloldali médiában gyakran szerepelt „független” politológusként. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok alatt miniszteri kabinetfőnök és államtitkár is volt. Sokan az azóta elhunyt Kiss Péter volt MSZP-s miniszter „táskahordózójaként” emlegették korábban.

Kiss Ambrus
MTI/Balogh Zoltán

Draskovics, Magyar György és a többiek

A Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnökének Draskovics Tibort, Gyurcsány korábbi pénzügy-, majd igazságügyi miniszterét nevezték ki.


Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter  és Bajnai Gordon volt miniszterelnök beszélgetnek.
MTI Fotó: Kovács Attila

Gál J. Zoltán egykori kormányszóvivő lett a BVH Budapesti Városüzemeltetési Holding Zrt. vezetője. Gál J. volt Karácsony másik kampányfőnöke, így ő sem maradhatott ki az osztozkodásból.

Atkári János, Demszky Gábor korábbi helyettese lett a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. igazgatóságának tagja, melynek az MSZP-hez köthető Magyar György ügyvéd is a tagja lett. Magyar szervezte az ellenzéki előválasztásokat, tavaly pedig ellenzéki jelölt volt Siófokon.

A  városfejlesztési bizottság tagja lett Török Zsolt, volt MSZP-szóvivő. Az Emberi Erőforrások és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának tagja mostantól a korábbi fővárosi szocialista képviselő, Havas Szófia, aki többször is becsmérlően fogalmazott az ’56-os forradalommal kapcsolatban. „1956 esetében nem szoktam forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudnám semmilyen módon forradalmároknak nevezni. Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva” – nyilatkozta korábban a HVG-nek.


Gyurcsányné Dobrev Klára, Havas Szófia és Lendvai Ildikó.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek