EUR: 354,41 Ft
CHF: 333,43 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Nagykanizsa

Filmek fiatalokról mindenkinek

Bemutatták a hévízi Fontana moziban Lendvai Kristóf ifjú kanizsai rendező két kisjátékfilmjét, a tavaly elkészült Majdnem eltoltam címűt és az idei Félútont. A vetítést közönségtalálkozó követte, amelyen részt vett Besenczi Árpád Jászai-díjas és Czegő Teréz Gobbi Hilda-díjas színművész is.

A 17 éves kanizsai gimnazista mindkét alkotást a Hevesi Sándor Színház művészeinek közreműködésével forgatta, és egyszerre még sosem láthatta a közönség a két filmet.


– Mindkettő ifjúsági film, a mi életünkről szól, ráadásul zalai, és ez érdekli az embereket – fogalmaz a fiatal tehetség, aki az utóbbi időben rendhagyó irodalomórákat is tart iskolákban. A filmrendezőnek készülő alkotó elárulja, a folytatást illetően vannak tervei, de az egyik titok, a másik pedig egy nagyjátékfilm, amelynek középpontjában a gyász feldolgozása áll.

Majdnem, mint Hollywoodban… A vetítés előtt Besenczi Árpád, Lendvai Kristóf, Czegő Teréz és Szaknyéri András, a hévízi mozi vezetője (Fotó: Péter Árpád)

A Félúton egyik karakterét Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház direktora alakítja, aki elárulja, utoljára kilenc éve, az Üvegtigris 3-ban állt kamerák elé, és most, a forgatáson visszajöttek emlékei, élményei.


– Kifejezetten jó hangulatú és professzionális munka volt – teszi hozzá. – Imponálóan felkészült volt a rendező úr, akár színészvezetésről, technikai dolgokról vagy a stábtagokkal való kapcsolattartásról beszélünk. Jó volt a történet is. Annak is nagyon örültem, hogy mindkét filmben kollégáim kaptak lehetőséget, mert az tudni kell, hogy a vidéki színész – helyzetéből fakadóan – szinte el van zárva a filmezés világától.

Nagy rendező legyen!

Czegő Teréz a Félútonban pultost alakított, és mint meséli: bár a forgatás helyszíne zárt volt, a valódi kocsma előterében akadt némi zsibongás, néha szólni is kellett a vendégeknek: csendesebben vigadjanak…

– A mai napig csodálom, hogyan lehet valaki 17 évesen ilyen döbbenetesen okos, értelmes, intelligens, művelt és tájékozott – mondja Kristófról a Gobbi Hilda-díjas művész. – Pontosan tudja, mit akar, de azt nem erőszakkal szedi ki belőled, hanem szépen elmondja, és az úgy van, úgy jól, ahogyan ő szeretné. Kívánom, hogy nagy rendező legyen belőle.

 

Díjak, elismerések

A Majdnem eltoltam és a Félúton is komoly témákat dolgoz fel – a fiatalok nyelvén. Előbbi középpontjában egy megromlott apa-fiú kapcsolat áll, utóbbi pedig a válásról és a felnőtté válás nehézségeiről szól. A tavalyi produkció számos hazai és külföldi fesztiválsikert ért el, Lendvai Kristóf több díjat is átvehetett az elmúlt egy évben. A Félútonra is hasonló sors várhat, hiszen több mint tucatnyi fesztiválra nevezték – az Egyesült Államoktól Franciaországon át Spanyolországig.

Kapcsolódó Cikkek