EUR: 352,15 Ft
CHF: 330,38 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Belföld

Fizetésemeléssel a fiatal bírákért

Mostanáig hazánk ítészei a legrosszabban fizetettek között voltak az EU-ban, január 1-jétől azonban a bírák átlagosan 32 százalékos, az ügyészek pedig 21 százalékos illetményemelést kapnak. Az illetékesek szerint a modernizációval a fiatal jogászok számára is vonzóbbá válik a bírói talár. 

A kormánydöntéssel európai uniós szintre emelkedik a javadalmazás a bíróságokon és az ügyészségeken, ami megfelel annak a felelősségteljes munkának, amit a bírák és ügyészek végeznek. A legtöbb álláshoz hasonlóan esetükben is a megbízhatóság kulcsa a tisztességes bérezés, a bíráknál azonban ez a függetlenség egyik alappillére is.


– Az EU-ban a második legrosszabbul fizetett bírák a magyarok, legutóbb 2004-ben volt átfogó illetményrendezés az igazságügyi területen – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán Budapesten, hozzátéve: miniszteri kinevezésekor ígéretet tett az igazságügyi dolgozók illetményének rendezésére, és ez most a jól teljesítő gazdaságnak köszönhetően megtörténhet.

A bérezések modernizálásával egy időben az igazságszolgáltatás korszerűsítését is célul tűzték ki, az új rendszer jobban fogja ösztönözni a fiatal jogászokat a bírói hivatás vállalására, valamint a gyakorlattal rendelkező bírák munkáját és a vezetői felelősséget is jobban elismeri, így várhatóan többen fognak pályázni a felsőbb fokú bíróságokra. Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a döntés közel háromezer szakembert érint, a január 1-jei emelést 2021-ben és 2022-ben 12, illetve 13 százalékos növekedés követi.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek