EUR: 329,45 Ft
CHF: 300,73 Ft
2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Életmód

Fogápolás időskorban

Az életkor előrehaladtával egyre több szájhigiénés és egyéb orális problémával kell szembenézni. A webbeteg.hu összegyűjtötte a lehetséges kellemetlenségeket.

Profimedia

 1. Elsötétült fogak – Ennek fő oka a dentin – ami a fogzománc alapja – állapotában bekövetkező változás, valamint az elszíneződést okozó ételek és italok fogyasztása.
 2. Szájszárazság – Ahogy csökken a nyáltermelődés, ez elkerülhetetlen. Gyakran gyógyszerek mellékhatása.
 3. Csökkent ízérzékelés – Noha az életkor előrehaladtával csökken az ízérzékelés, azt a protézis, illetve betegségek és gyógyszerek is okozhatják.
 4. Foggyökérkopás – Legtöbbször a fogszuvasodásért felelős savak ártó hatása miatt alakul ki, ami az íny visszahúzódásával növekszik.
 5. Fogínybetegségek – A lepedék, a fogak között maradt ételdarabkák, a dohányzás, a rossz szabású hidak, a protézis, a helytelen táplálkozás és bizonyos betegségek (pl. vérszegénység, rák, cukorbetegség) fogínybetegségeket okoznak, amelyek különösen az idősebbeknél okoznak komoly gondokat.
 6. Fogvesztés – Egyik leggyakoribb oka az ínybetegség.
 7. Egyenetlen állkapocs – Legfőbb oka a fogvesztés.
 8. Sztomatitisz – A rosszul illeszkedő műfogsor, a nem megfelelő szájhigiéné vagy a Candida albicans gomba okozza a fogsor alatti szövetek gyulladását.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mechanika művészete

  A mechanika művészete

  Keveset tudunk marionettről. A műfaj maga a bábművészetek közé tartozik, és ahogy a bábművészetek általában, ez is ősi. Persze a szakemberek próbálják megtalálni annak a műfajnak az ősét, amit ma marionettnek nevezünk: a felülről mozgatott, zsinóros bábfigurák játékának.

 • Vegyen aktképet, rákbeteg gyerekeken segít!

  Vegyen aktképet, rákbeteg gyerekeken segít!

  Különleges tárlatot és árverést szerveznek Kolozsváron. Miklóssy Gábor (1912–1998) a XX. század egyik legmeghatározóbb erdélyi festőművészének örököse és a helybeli képzőművészek összefogással teszik könnyebbé az ottani rákbeteg kisgyerekek mindennapjait.