EUR: 353,39 Ft
CHF: 332,30 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Életmód

Fogápolás időskorban

Az életkor előrehaladtával egyre több szájhigiénés és egyéb orális problémával kell szembenézni. A webbeteg.hu összegyűjtötte a lehetséges kellemetlenségeket.

Profimedia

  1. Elsötétült fogak – Ennek fő oka a dentin – ami a fogzománc alapja – állapotában bekövetkező változás, valamint az elszíneződést okozó ételek és italok fogyasztása.
  2. Szájszárazság – Ahogy csökken a nyáltermelődés, ez elkerülhetetlen. Gyakran gyógyszerek mellékhatása.
  3. Csökkent ízérzékelés – Noha az életkor előrehaladtával csökken az ízérzékelés, azt a protézis, illetve betegségek és gyógyszerek is okozhatják.
  4. Foggyökérkopás – Legtöbbször a fogszuvasodásért felelős savak ártó hatása miatt alakul ki, ami az íny visszahúzódásával növekszik.
  5. Fogínybetegségek – A lepedék, a fogak között maradt ételdarabkák, a dohányzás, a rossz szabású hidak, a protézis, a helytelen táplálkozás és bizonyos betegségek (pl. vérszegénység, rák, cukorbetegség) fogínybetegségeket okoznak, amelyek különösen az idősebbeknél okoznak komoly gondokat.
  6. Fogvesztés – Egyik leggyakoribb oka az ínybetegség.
  7. Egyenetlen állkapocs – Legfőbb oka a fogvesztés.
  8. Sztomatitisz – A rosszul illeszkedő műfogsor, a nem megfelelő szájhigiéné vagy a Candida albicans gomba okozza a fogsor alatti szövetek gyulladását.

Kapcsolódó Cikkek