EUR: 353,31 Ft
CHF: 328,76 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Extra

Fölszállott a páva – Ők küzdenek a továbbjutásért

Holnap este folytatódik a második elődöntővel a Fölszállott a páva gyermekévadának élő műsora a Duna Televízión. Magyarország egyetlen néptáncos és népzenei tehetségkutatójában most is négy kategóriában mutatja meg tudását az újabb tizenkét produkció, akik közül a decemberi középdöntőkbe zsűri  juttatja tovább a legjobb hat produkciót. 

Táncos szólisták és táncospár kategória:


A sváb faluban élő, pilisborosjenői Bistey Boglárkát és Farkas Regőt egyenes út vezette a néptánchoz, hiszen mindketten szüleik foglalkozását viszik tovább. Bogi hegedül és lovagol. Nagyon szereti az állatokat, állatkertben szeretne dolgozni. Regő imádja a motorokat és madártollakat gyűjt. Álma, hogy az Állami Népi Együttes hivatásos táncosa legyen. Ha ez nem sikerülne, akkor szívesen lenne borász, és alkalmanként elmenne esküvőkre is vőfélykedni, Berecz Istvánnal együtt. De addig is bizonyítani szeretné a Páva színpadán, hogy a néptánc egyáltalán nem ciki.

Bistey Boglárka és Farkas Regő László
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A 11 éves békési ifj. Mahovics Tamással már találkozhattunk a 2015-ös évadban, ahol Busai Bori párjaként táncolt. Mindig gyermeki báj övezte táncát, de a csibészség sem hiányozott belőle. Elmondása szerint, az előbbiben édesanyjára, az utóbbiban pedig édesapjára ütött. 2019-ben szólóban próbál szerencsét, szeretné megmutatni, mennyit fejlődött az elmúlt évek során. Táncos családban nőtt fel, őt idézve: “nulla éves korom óta táncolok.” Számára nem fontos a “menőség”, csak szívvel-lélekkel szeretne eljárni a színpadon egy jó legényest.


ifj. Mahovics Tamás
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A 10 éves Laczkó Botond a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes ifjú táncosa. Kezdetben csak figyelte táncos szülei fellépéseit, négy évesen azonban maga is belevágott. Egyébként régész szeretne lenni, nagyon érdekli a történelem. Nyitott a világra, szívesen utazna, ha tehetné felfedezőtúrára is elmenne. Szülei mellett pedig nagyon büszke nagybátyjára, Majer Tamásra, akivel sok időt töltenek együtt. Egyik legkedvesebb élménye, amikor tavaly egy sikeres pásztorverseny után, egy élő racka juhot kapott ajándékba.

Laczkó Botond
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

Táncegyüttesek:

A Tiszavirág Néptáncegyesület Deszkről  és Szegedről érkeztek. A gyerekek sok fellépési lehetőséget kapnak, belföldön és külföldön egyaránt. Szerepeltek már a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Szegedi Nemzeti Színházban, és többször felléptek Törökországban és Ukrajnában is. A Páva pedig egy újabb kihívás és lehetőség a palettán

Tiszavirág Néptáncegyesület
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A gödöllői Urban Verbunk tagjai állítják, hogy a néptánc nagyon menő. Hitvallásuk szerint a magyar népi tánckultúrában a felnövekvő nemzedékek megtalálhatják saját gyökereiket, és ez által önmagukat is. Oktatóik, küldetésüknek tartják a tehetséggondozást, az utánpótlás-nevelést. Bátran néznek szembe az idei évad kihívásaival, hiszen végre alkalmat kapnak arra, hogy nagyobb közönség előtt is megmutathassák mindazt, ami bennük van.

Urban Verbunk
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A jászberényi Árendás Kamara Táncegyüttest a néptánc nyújtotta öröm és életérzés motiválja. Pár évvel ezelőtt, egy kamara versenyre állt össze a válogatott csoport, ami megmagyarázza nevük eredetét. Egy összetartó, elhivatott fiatalokból álló közösség, amely minden fellépési lehetőségben a tánc szeretetének megélését és átélését látja. A Fölszállott a pávába is ezért jelentkeztek. S hogy mire költenék a nyereményt? Egyértelmű: viseletekre.

Árendás Kamara Táncegyüttes
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

Énekes szólisták és énekegyüttesek:

A Zalakomárból érkezett, Komári Puják négyen vannak: két lány és két fiú. Elmondásuk szerint, minden este összegyűlnek a nagyokkal: veszik a kannát, a gitárt, a mikrofont, és együtt énekelnek, táncolnak, mulatnak. Van, hogy nemcsak önmaguk szórakoztatására muzsikálnak, hanem internetes élő bejelentkezéssel juttatják el zenéjüket az emberekhez. Tanáruk, a Kanizsai Csillagokból ismert Horváth Zoltán biztatta őket, hogy érdemes elindulniuk az idei évadban. Nagy kitörés lenne nekik a Páva, mert a fődíj által egy sokkal stabilabb életet tudnának biztosítani családjaiknak.

Komári Puják
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

Szabó Blanka, a tízéves debreceni lány 5 éve énekel. A Kispendely énekegyüttes tagjaként már találkozhattunk vele a Páva színpadán, ezúttal azonban szólóban szeretné kipróbálni magát. Ez mellett táncol is, a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes csapatát erősíti. Energikus, mosolygós, és imádja a technika órát. Az éneklést pedig egyenesen lételemének tartja, hisz ilyenkor tud igazán önmaga lenni, megosztva érzéseit a világgal.

Szabó Blanka
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

Az abaújszántói Sulyom Énekegyüttes lányai két éve énekelnek együtt. A csapat erősségét szerintük pontosan a tagok közti különbözőség adja. Kamilla az őstehetség, Borka a pacsirtahangú, és Cseperke maga a stílus képviselője. Közös pont, hogy mindhárman határozott karakterek, és teljes gőzzel vetik bele magukat a munkába. Együtt teljes szabadsággal tudnak énekelni, mindig meghallgatják egymás véleményét, ezért is annyira szilárd és összeforrott, kis csapatuk.

Sulyom Énekegyüttes
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

Hangszeres szólisták és zenekarok:

A tizenhárom éves budapesti Csapodi Tádé legalább annyira jól táncol, mint amennyire hegedül. Ennek köszönheti azt, hogy egy táncház alkalmával, beleszeretett a hegedűbe. Ennek már három éve, hogy kezébe vette a hangszert, és azóta lételemévé vált a muzsikálás, úgy szólóban, mint bandában. Bár zenekarban egy fokkal jobban szeret játszani, mert barátokat szerezhet és a hangulat is jobb, ezúttal mégis szólóban áll a Páva színpadára.

Csapodi Tádé
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A nyíregyházi tizennégy éves Majoros Ditta immáron öt éve a cimbalom szerelmese. Előbb citerázni tanult, de tanára, amikor cimbalommal kísérte, annyira megtetszett neki, hogy azonnal hangszert váltott. A zene igazi kikapcsolódást és nyugalmat jelent számára, jó érzéssel tölti el, amikor  saját magát hallja játszani. Ha egy dologra hívhatná fel a figyelmet, akkor az az lenne, hogy sokkal jobban vigyázzunk a világra, amelyben élünk. A környezetünkre, a fákra, virágokra, és kevesebbet szemeteljünk.

Majoros Ditta
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

 

A tizennégy éves zsámbéki Németh Csaba Leventével osztálytársa szerettette meg a citerát, amikor az egyszer játszott a csoportnak. Nagypapája, régóta szerette volna, hogy unokája induljon a Fölszállott a pávában. Így, Levente eleget téve ennek a kívánságnak, papáját nyolcvanadik születésnapja alkalmából megajándékozta azzal, hogy jelentkezett az idei évadba. Reméli, hogy nagyszerű embereket ismerhet meg a műsorban, hiszen az, aki szereti a népzenét, csakis jó ember lehet. Ha egy valamit üzenhetne az embereknek, akkor azt kérné, hogy szeressék egymást, és többet senki se háborúzzon senkivel.

Németh Csaba Levente
Fotó: MTVA/ Váradi Levente

Kapcsolódó Cikkek