EUR: 353,70 Ft
CHF: 329,71 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Sopron

Fontos, hogy a fiatalok merjenek vállalkozni

StartupLab. Ez a neve annak a rendezvénysorozatnak, amelyet egy soproni civil szerveződés, a Startup Sopron hozott létre, hogy vállalkozásra ösztönözze a fiatalokat, és megismertesse a közönséget innovatív megoldásokkal. Dunaveczki Attilával, az egyik ötletgazdával beszélgettünk.

Újabb és újabb rendezvények várhatók a Startup Lab keretében
Fotó: Somornai Tamás / StartupSopron

– Mi számít startupnak?
– Egy fiatal induló vállalkozás, ami nagy növekedési potenciállal bír, nemcsak helyi piacra koncentrál, hanem célja rövid időn belül akár globális vagy nemzetközi piacra lépni. Leginkább innovatív termékkel vagy szolgáltatással foglalkozik.
– Miért alakítottátok meg ezt a céget, és miről is szól?
– Társaságunk egy abszolút alulról feltörekvő civil szerveződés (nonprofit), amely fiatal helyi vállalkozókból áll.
Szeretnénk egy pezsgő startup ökoszisztémát kialakítani, minél több szereplőt megszólítani városunkban és térségében is. Rendezvénysorozatunk a StartupLab ennek biztosít lehetőséget. Eseményeinket havonta más és más téma jegyében tartjuk, ahova neves magyar vállalkozókat vagy már nemzetközi piacra lépett startupokat hívunk meg. Célunk, a fiatalokat vállalkozásra ösztönözni, és az idősebb vállalkozókat inspirálni, ezáltal további innovációt generálni.


Fiatalokra is számítanak
Fotó: Somornai Tamás / StartupSopron

– Miért fontosak a startupok?
– A startupok, vállalkozások megjelenései, azért fontosak, mert városunk iparát és gazdaságát is tudja erősíteni, majd hosszú távon növelni a versenyképességét. Az új, innovatív vállalkozások létrejötte pedig inspirálni, ösztönözni tudja a már meglévő vállalkozásokat, még ha ezzel versenyhelyzetet is teremtenek a piacon. Fontos, hogy közösen és egymást segítve tudjunk előrébb haladni.
– Sopronban mik az eddigi tapasztalatok?
– Két eseménnyel a hátunk mögött mi még nagyon az elején járunk. Kijelenthetjük azonban, hogy komoly volt az érdeklődés. Reméljük, a résztvevők száma a jövőben csak növekszik, de szerencsére már találkoztunk olyan fiatalokkal, akik érdeklődnek a vállalkozói szféra iránt.
– Ti miben tudtok segíteni?
– A fiatalok megszólítása után próbálunk utat mutatni számukra. Elsősorban eseményeinkkel, ahol előadóink tapasztalataikat adják át.

Elmondják azt is, mi a startup lényege
Fotó: Somornai Tamás / StartupSopron

– Mik a tervek?
– Az Ötletverseny megszervezésével szeretnénk a beérkező ötleteket megversenyeztetni. Három nap alatt mentorok segítségével dolgozhatnak majd a résztvevők ötletükön, majd az utolsó napon lehetőségük lesz az ötletük validálására egy nemzetközi zsűri előtt. Emellett szeretnénk egy inkubációs programot is megszervezni új, kezdő vállalkozások számára. A Startup Sopron terve még, hogy erősítse más startup ökoszisztémákkal a kapcsolatait akár nemzetközi szinten is.


Itt keresheted fel a StartupLab-ot!
A Startup Sopron csapatát fel lehet keresni akár egy tippért vagy véleményért a közösségi médiában vagy emailen keresztül: [email protected]

Mi is az a startup?
A startup, vagyis korai fázisú vállalkozás többnyire újonnan létrejött, de nagy növekedési potenciált ígérő vállalkozást jelent. Működésében pedig fellelhető az innováció.

Érdekes előadásokat tartanak
Fotó: Somornai Tamás / StartupSopron

Kapcsolódó Cikkek