2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb IX.kerület

Fotókiállítás és ünnepség Kocsis Sándor tiszteletére

Fotókiállítás nyílt a Groupama Arénában Kocsis Sándor, az Aranycsapat egykori kiváló labdarúgója születésének 90. évfordulója alkalmából.

Kocsis Sándor a Ferencvárosban kezdte pályafutását

Kocsis Sándornak előbb a Ferencváros, majd az FC Barcelona volt az otthona, miután ezekben az egyesületekben saját akaratából szerepelt.
Ugyanezt emelte ki Tarlós István országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott, aki a megnyitón felelevenített néhány jelentős pillanatot Kocsis pályafutásából, kiemelve, hogy az 1954-es világbajnokságon „szinte egyedül verte meg Uruguayt”, a Barcelona színeiben pedig a Wolverhampton Wanderers elleni európai kupameccsen törött kulcscsonttal is négy gólt szerzett.


Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Kocsis még a legendás Aranycsapat tagjai között is kiemelkedő képességű volt, és a mai napig példakép lehet mindenki számára.
– Kocsis valóban otthon volt a pályán, ott teljesen átlényegült, csak a labda és a játék létezett a számára, ebből a szellemiségből pedig ott hagyott egy kicsit minden pályán, ahol megfordult – jelentette ki Szabó Tünde, hozzátéve, hogy bár a világ és a sportág sokat változott, Kocsis Sándor ma is otthon érezné magát a világ futballpályáin.

Kocsis Sándor szobra is ott díszeleg a stadion előtt (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy Kocsist leginkább a szorgalom, az eltökéltség és a labdarúgás iránt érzett mániákus szenvedély jellemezte, ha nem futballozott, akkor fejben épp a következő meccsre készült, vagy azon gondolkozott, mi történt a legutóbbi találkozón.
– Kocsis Sándor 17 évesen a Ferencvárosban játszott első alkalommal felnőttcsapatban, itt szerezte meg első élvonalbeli gólját és első magyar bajnoki címét, valamint a válogatottba is innen került be. A futball világában szülői háza a Ferencváros volt. Innen indult el világhódító útjára. Itt lett a futballért bolonduló, olykor a grund miatt az iskolát is hanyagoló talentumból Európa-klasszis szintű futballista. És itt, a Ferencvárosban kapta meg azokat az alapokat, amelyek révén később világklasszis vált belőle. Kocka az egyik legszeretnivalóbb gyereke a Fradi-családnak. Attól a pillanattól kezdve, hogy 1950-ben el kellett mennie, mindig hazavártuk – emlékeztetett Orosz Pál.


A Barcelona képviselője is ott volt a megnyitón
José María Barnils, az FC Barcelona társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója is Budapestre érkezett.
– Kubala Lászlóval és Czibor Zoltánnal együtt fontos része a történelmünknek, miközben Kocsis az egész labdarúgásnak is rendkívüli nagykövete volt – jelentette ki Barnils, hozzátéve, hogy Kocsis óta nem volt magyar játékosa a Barcelona első csapatának, de a két ország közötti szövetség megmaradt és folytatódik. A spanyol szakember elmondta, hogy édesapja közeli barátja volt Kocsisnak, akit kimagasló képességű futballistának, valamint nagyszerű embernek tartott.

Könyv két nyelven

Bodnár Zalán, a könyv szerzője a stadionban tartott megemlékezésen dedikált (Fotó:sportujsagirok.hu)

Az ünnepi megemlékezésen Szöllősi György, a magyar futballhagyományok nagykövete, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke bemutatta a Kocsis Sándor, a levegő ura című könyvet, amely két nyelven, spanyolul és magyarul dolgozza fel a legendás labdarúgó életét és pályafutását.

Kapcsolódó Cikkek