EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,62 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Extra

Grétsy László: Az anyanyelv tartja össze a nemzetet

Ma van a magyar nyelv napja. Ez alkalomból a nyelvművelés kiemelkedő alakja, Grétsy László a Lokálnak arról mesélt, hogy a nemzetnek az anyanyelv a legfőbb összetartó ereje. A 87 éves nyelvész érdeklődéssel figyeli az új, divatos kifejezések megjelenését, és most azt is elárulta, hogy számára melyek a legkedvesebb magyar szavak.

Az Országgyűlés nyolc éve nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává. 1844-ben ugyanis ezen a napon lett államnyelv a magyar, ami kétségkívül a világ legszebb nyelve, legalábbis nekünk, magyaroknak, egész biztosan.


– November 13-án egyre több intézmény és sajtótermék ünnepli meg valamiképpen a magyar nyelv napját. Nyelvünk meg is érdemli a vele való törődést, hiszen számos más országtól eltérően a magyarságnak az anyanyelv a legfőbb nemzetösszetartó ereje – jelentette ki a Lokálnak Grétsy László. –A világban élő magyar anyanyelvűek száma legalább 12 millió, tehát nyelvünket a kihalás veszélye egyáltalán nem fenyegeti – tette hozzá.

Hisz talán nem is gondolnánk, a világon körülbelül 6-7 ezer nyelv létezik, de ezek közül legalább 5000 már kihalófélben van. – A nyelvek száma már nem nő, mint tette 500 vagy 1000 évvel ezelőtt, hanem a XIX. század eleje óta inkább csökken, és ez a változás a technika hatalmas arányú fejlődésével párhuzamosan egyre nagyobb ütemű – árulta el a nyelvész.


A technika nagy léptékű fejlődése azonban nemcsak a nyelvek számát, hanem egy adott nyelv szavainak a számát is képes befolyásolni. A közösségi média hatására ugyanis nap mint nap jelennek meg új kifejezések, olyanok, mint a szelfi, vagyis az önportré, a LOL, vagyis a hangosan felnevetés, vagy épp a FOMO, ami a lemaradástól való félelmet jelenti. – A nyelvet nem nyelvművelők vagy politikusok irányítják, hanem maguk a beszélők, a nyelv használói. A divat által hozzánk sodródott új szavak sorsát lehetetlen megjósolni. Lehet, hogy meggyökereznek, de az sem elképzelhetetlen, hogy néhány év alatt felszívódnak, eltűnnek – mondta.

A legszebb magyar szavak

A külföldiek szerint a cipőfűző a legszebb magyar szó. Most Grétsy Lászlót is megkérdeztük, hogy számára melyik a legkedvesebb.

– Hogy melyik az az egy, arra nem tudok válaszolni, mert ez annyira a pillanatnyi lelkiállapotomtól függ(ene), hogy jó lélekkel nem is vállalnám közzétételét, de szívesen megmondom, melyik az a tíz! Béke, boldogság, csalogány, édesanya, gyermek, hópehely, pillangó, szerelem, szivárvány, varázslat – sorolta a nyelvész, aki listája kialakításakor jelentésbeli  és hangzásbeli szempontokat is figyelembe vett.

MTI Fotó: Czimbal Gyula

 

Kapcsolódó Cikkek