EUR: 353,03 Ft
CHF: 332,19 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Nyíregyháza

Gubik Petra: A színházat választottam

Gubik Petrát egy tehetségkutató műsorból ismerte meg az ország, mint énekest, az utóbbi időben pedig feltűnt a Drága örökösökben és a 200 első randiban is. Főként azonban a Budapesti Operettszínház színpadán látható. Most a 9-től 5-ig című musical főszereplőjeként a Móricz Zsigmond Színházban is szerepel.

Ez az első alkalom, hogy itt játszol. Milyen belecsöppenni egy másik társulat életébe?


Egy jó társulat tényleg olyan, mintha az ember családja lenne. Nyíregyházán szuper kis csapat működik, nagyon sok kedves, segítőkész kollégával, régi ismerősökkel. A próbák jó hangulatúak, otthonosan érzem magam itt. Szabolcsi származásom miatt pedig külön öröm számomra ez a lehetőség.

A 9-től 5-ig egy humoros, zenés darab, de súlyos témát vet fel, a nők munkahelyen való hátrányos megkülönböztetésének kérdését. Te tapasztaltál valaha ilyesmit?


A mai napig van megkülönböztetés férfi és nő között. Ha csak a fizetéseket vesszük figyelembe, máris eltérést tapasztalhatunk, legalábbis a színházi világban én ezt látom. De számos más esetet, helyzetet is említhetnék, annak ellenére, hogy manapság rengeteg erős, önálló nő él a világban, egyenjogúként. Vannak olyan korlátok, amelyek egyszerűen megkerülhetetlenek, vagy esetleg újabb száz év szükségeltetne a változáshoz.

Gyakorlatilag a gyerekkorod óta színpadon vagy. Soha nem merült fel benned, hogy kipróbálnál valami „civil” munkát? El tudnád magad képzelni egy ilyen 9-től 5-ig pozícióban?

Valamennyi művész felteszi magának azt a kérdést, hogy ha letenné a lantot, mivel keresné a kenyerét. Én is elgondolkodtam már ezen. A Debreceni Egyetem etnográfia, muzeológia szakirányán tanultam. Érdekesnek találtam a néprajzot, sikerem is volt benne, mégis tudtam: teljes embert igényelne. Én akkor már választottam: a színházat. Szívesen tanulok új dolgokat, de egyelőre nem tudom elképzelni az életemet a színpad nélkül. Talán egyszer annak is eljön az ideje, hogy váltsak.

Idén végeztél a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakán. Hogy tudtál a rengeteg munkád mellett erre koncentrálni?

Az embernek mindig arra van ideje, amire ő akarja. Én e szerint élek. Az egyetemen nagyon speciális kis közösség formálódott, hiszen mindenki foglalkoztatott színész volt közöttünk, csak az a bizonyos papír hiányzott nekünk. Nem volt könnyű ilyen feszített munkatempó mellett. Volt, hogy úgy éreztem, a határaimat feszegetem. Gyakran kívánom, hogy egy nap ne csak 24 órából álljon. Akkor talán több mindenre jutna idő. De ez már csak ilyen…

Szabolcsi kötődések

Gubik Petra 1989-ben született, Kisvárdán. A felső-szabolcsi Ajakon nőtt fel, az általános iskolát is ott fejezte be. Zenei és középiskolai tanulmányait már Kisvárdán folytatta, érettségi után szakadt el megyénktől. Most Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színház 9-től 5-ig című darabjában láthatja a hazai közönség.

Fotó: Pitrolffy Zoltán

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.