2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Külföld

Gyorsabban emelkedhet az óceánok vízszintje, mint azt eddig vélték

A globális felmelegedés jóval drámaibb módon növelheti az óceánok vízszintjét, mint ahogy az a korábbi előrejelzésekben szerepelt – vélik ausztrál kutatók.

A szakértők felidézték: a Föld legutóbbi felmelegedési időszakában, több mint 100 ezer évvel ezelőtt mintegy 10 métert emelkedett a tengerszint.


Egy ilyen változás messze felülmúlja a jelenlegi előrejelzéseket és katasztrofális következményekkel járhat az emberiség számára – mutatott rá tanulmányában az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportja.

A legutóbbi interglaciális, vagyis két jégkorszak közötti időszakban “a tengerszint akár három métert is emelkedett évszázadonként, így messze túlszárnyalta az elmúlt 150 évben tapasztalt, nagyjából 0,3 méteres szintemelkedést” – írták a kutatók, akik eredményeiket a Nature Communications című szaklapban mutatták be.


Az elmúlt egymillió évben a Földön váltakoztak a nagyjából százezer évnyi hosszú hideg periódusok – jégkorszakok – és a rövidebb, mérsékeltebb időszakok, mint amilyen a holocén (jelenkor) földtörténeti korként ismert utóbbi 11 500 év volt.

A tudósok szerint a Föld utolsó interglaciális periódusa alatt, 125-118 ezer évvel ezelőtt, amikor a hőmérséklet csak 1 Celsius-fokkal volt magasabb, mint ma, az óceánok vízszintje 10 méterrel emelkedett.

“Az üvegházhatású gázkibocsátás az elmúlt 200 évben olyan változásokat okozott a klímában, amelyek gyorsabbak és sokkal szélsőségesebbek, mit amilyenek a legutóbbi interglaciális időszakban tapasztalhatók voltak. Ez azt jelenti, hogy a vízszint legutóbbi emelkedésének aránya alapján tett előrejelzések alulértékelik azt, ami a jövőben történhet” – jegyezték meg a tudósok.

Az Antarktisznak nagy szerepe van a tengerszint változásában, jégtakarója “gyors változásra képes” a kutatók szerint.

Az utolsó interglaciális periódusban az antarktiszi jégveszteség – mely a mai nap is zajlik – megváltoztatta a Föld óceánjainak körforgását – tették hozzá a szakértők. “Ez az északi-sarkvidéki régió melegedését okozta és felgyorsította a grönlandi jégolvadást” – emelték ki.

A jelenlegi becslések szerint a tengerszint 70-100 centimétert fog növekedni 2100-ra, a következő évtizedek üvegházhatású gázkibocsátásától függően.

“Ami feltűnő az elmúlt interglaciális periódusban, az az, hogy milyen gyorsan milyen magasra emelkedett a jelenlegi szint fölé a tengerszint” – írták a szakértők. Az ismeretek alapján feltételezhető, hogy a sarkvidéki jégtakarók olvadása sokkal drámaibban fogja befolyásolni a vízszintet, mint ahogyan azt a jelenlegi becslések tartják – tették hozzá.

Fontos tényező, hogy a melegedés és a jégolvadás egyszerre történik mindkét sarkvidéken.

“Ez azt jelenti, hogy ha a klímaváltozás továbbra is változatlanul folytatódik, a Földön tapasztalt múltbéli drámai vízszintemelkedés csak kis ízelítő lehet abból, hogy mi várható a jövőben” – vonták le a következtetést.

Kapcsolódó Cikkek