EUR: 331,25 Ft
CHF: 303,22 Ft
2019. december 10., kedd
Judit

Belföld

Gyurcsány felügyelte a Fővárosi Közgyűlés megalakulását

Gyurcsány Ferenc gyámsága mellett tegnap megkezdte a munkáját az új Fővárosi Közgyűlés. Az alakuló ülés káoszba fulladt, és az ellenzékiek is rögtön egymásnak estek.

Tegnap megkezdte működését a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett Fővárosi Közgyűlés. Az új testület első ülésén Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök is megjelent, ami bizonyítja, hogy Karácsony Gergely nem tud ellenállni a régi, balliberális világnak. Az Origo szerint Gyurcsány azért jelent meg az ülésen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy akarata szerint történnek-e a dolgok.


Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitóbeszédében minden balliberális lózungot elsütött, azonban szokásához híven konkrétumok most sem hangzottak el. A főpolgármester nem tett említést arról, hogyan valósítja meg vállalásait.

 

Rögtön az ülés elején kiderült, hogy a szavazatok lakosságarányos elosztása hibás, mivel Gajda Péternek nagyobb szavazataránya volt, mint a XVIII. kerületnek, pedig Kispesten kevesebben élnek, ezért az ülést megszakították.


Később Ferencváros ellenzéki polgármestere, Baranyi Krisztina háborodott fel, miután kiderült, hogy nem kapott helyet egyik bizottságban sem, ráadásul 10 perccel a szavazás előtt kapta kézhez a bizottsági tagokról szóló előterjesztést.

Baranyi Krisztina
MTI/Balogh Zoltán

 

„A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként” – írta Facebook-oldalán Baranyi, hozzátéve, hogy nem szavazta meg a pozíciókról szóló előterjesztést.

Érdekesség egyébként, hogy a képviselők megszavazták Gyurcsány Ferenc volt testőrét, Handl Tamást a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság élére, és külsős bizottsági tag lett az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt is. A XII. kerület fideszes polgármestere, Pokorni Zoltán többször is arra hívta fel a figyelmet, hogy igazságtalan a külsős bizottsági helyek elosztása, ezért nem delegálnak tagokat.

A Városligetről szóló vitát követően megszavazták Karácsony Gergely javaslatát, amely szerint új épület már nem épülhet a területen.

 

Karácsonynak 5 helyettese lesz

A sajtóhíreknek megfelelően öt helyettese lesz Karácsonynak: Gy. Németh Erzsébet (DK), Tüttő Kata (MSZP), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), Kiss Ambrus (független). Jól látható, hogy a 2010 előtti időszak jön vissza a Fővárosi Közgyűlésbe, ugyanis Gy. Németh Erzsébet Gyurcsány embere, Tüttő Kata, a Hagyó-korszakban a közbeszerzési bizottság vezetője volt, Kiss Ambrus pedig Gyurcsány és Bajnai Gordon tanácsadója volt. Gy. Némethet és Tüttőt ráadásul Karácsony egy hangfelvételen élesen kritizálta. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP képviselője közölte, hogy nem támogatják az öt helyettes megválasztását. Úgy látja, nem indokolja a feladatok száma az öt helyettest. 

 

 

Ennyit keresnek Karácsonyék:

A főpolgármester fizetése: 1 296 300 forint + 194 445 forint költségtérítés

A főpolgármester-helyettesek fizetése: 1 166 700  forint + 175 005 forint költségtérítés

Pluszjuttatások: hivatali autó (magáncélra is), telefon és internet

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek