EUR: 351,14 Ft
CHF: 330,41 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb Székesfehérvár

Harmincéves az ENSZ gyermekjogi egyezménye

Székesfehérváron rendezték meg a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napokat

Játszani is engedd fiad… A játék alkotás, fantáziát fejlesztő is Fotó: ÖKK

A kicsik még szép jövőt rajzolnak… Fotó: ÖKK

Harminc évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ a gyermekjogi egyezményt, amely kifejti, hogy milyen jogokkal rendelkeznek a gyermekek. Ezen a területen ez az első kötelező érvényű nemzetközi jogi eszköz, amelynek három alapelve a részvétel, a védelem és a megelőzés. Az egyezmény nevesít számos olyan területet (oktatás, államigazgatás, igazságszolgáltatás), amelyeken belül a gyermekek jogait tiszteletben kell tartani.


A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok a hagyományoknak megfelelően a gyermeki jogok világnapjához kapcsolódik. Célja, hogy hozzájáruljon a szakemberek ismereteinek bővítéséhez, ráirányítsa a társadalom figyelmét a gyermekek jogaira, azok érvényesülésének fontosságára, különösen a mindennapi életben. A szakmai nap a Fejér Megyei Esély Gyermekvédelmi és Gyermeksegítő Alapítvány, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ és a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat közös szervezésében valósult meg, Székesfehérvár önkormányzata támogatásával.

A résztvevők

Jásper András gyermekjogi szakreferens az alapvető gyermekjogok katalógusának jelentőségét így jellemezte: szabályozási, értelmezési keretet ad, zsinórmérték a jogalkotásnak, hivatkozási alap a szakemberek és az érintettek számára, külső kontroll a jogok érvényesülése szempontjából. Tisztl Henrik, a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője ismertette a prevenció lehetséges módjait, Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológus, a Barnahus Nemzetközi Tudásközpont vezetője a gyermekek emberi méltósághoz való jogáról, Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány Tehetséggondozó Program igazgatója a tehetséggondozó programokról, Farnas István, a Székesfehérvári Karitász – RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat intézményvezetője a prevencióról és a szenvedélybetegség kezeléséről, Dezső Tibor lelkész a Palánta Misszió küldetéséről tartott előadást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.