EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,62 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Egyéb Tatabánya

Három Tatabányának

Bővelkedik kirándulóhelyekben Tatabánya és környéke. Itt az idő, hogy aki természetszerető, és eddig nem tette, bekapcsolódjon a Turista Érmék gyűjtésébe, hiszen a város három ilyennel is büszkélkedhet.

Notórius gyűjtőmániások? A numizmatika megszállottjai? Kacathalmozók? Egyik sem! Akik Turista Érméket gyűjtenek, valójában a természet, a természetjárás kedvelői, az ország és Európa természeti környezetének rajongói.


A cseh kultúráról legtöbbünknek elsőre a kiváló sörök és a sajátos, fanyar humor jut eszébe, pedig van még, amivel a csehek büszkélkedhetnek: a sport, a mozgás és a természet szeretete. A Jóisten meglehetősen bőven is mérte nekik azt, amiért rajongani lehet: Csehország hegyei, rétjei, vizei vonzzák azokat, akik szeretik az idejüket a négy falon kívül tölteni.

A Turul Emlékmű minden évszakban népszerű látványosság (fotó: Lokál archív)

Októbertől három érmével dicsekedhet a város (fotó: Facebook/turistaerem)

Nem meglepő ezután, hogy ők találták fel a Turista Érméket, illetve az ezekhez kapcsolódó rendszert. Tájak-Korok-Múzeumok elnevezéssel 1977 óta Magyarországon is létezik hasonló mozgalom, de amíg emez a honismeretre, a műveltség fejlesztésére koncentrál, és megmaradt az ország határain belül, addig a cseh verzió célja inkább a természet felfedezése, és ez indulása óta nemzetközi hálózattá tudott és akart nőni. Ami az érméket illeti, a mozgalom magyarországi honlapja szerint az első, fából faragott korongok 1997-ben látták meg a napvilágot. A Turista Érmék rendszere hosszú fejlődés során alakult ki. Kezdetben csak néhány érem került a kiválasztott boltokba, ma már csak Csehországban ezernél is több sorszámozott korong kapható, melyekhez nyomtatott turistatérkép és motivációs gyűjtőjáték is kapcsolódik. A Turista Érmék az évente aktualizált térképpel karöltve nagyszerű kiindulópontot jelentenek az ország gyönyörű látnivalóinak felfedezéséhez, rendszerük folyamatosan bővül.


Hol? Mennyiért?

A Turista Érméket kizárólag az adott idegenforgalmi látványosságnál lehet megvásárolni, máshol nem kaphatók. Áruk Magyarországon egységesen 600 Ft.

Október hónaptól Tatabánya három éremmel dicsekedhet: egy-egy érmet szerezhet a gyűjtő a Szelim-barlang, a Ranzinger Vince kilátó és a Turul Emlékmű meglátogatásakor. Valamennyit a Gerecse Kapuja Látogatóközpontban lehet megvenni.

Gyűjtők találkozója

Nyolcadik alkalommal rendeznek találkozót a Turista Érmék gyűjtői: november 15–17-ig Dorogon lesz alkalmuk tapasztalatot cserélni. Információ a Turista érem Magyarország közösségi oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.