2019. november 22., péntek
Cecília

Sport

Hatodszor világbajnok Hamilton

Hatodszor lett Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája, aki az Egyesült Államok Nagydíján másodikként ért célba, és két futammal az idény vége előtt behozhatatlan előnyre tett szert a pontversenyben.

A futamot Hamilton csapattársa, az első helyről indult finn Valtteri Bottas nyerte. A harmadik helyen a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen végzett.


Hat vb-címével Hamilton a Forma-1 történetének második legeredményesebb versenyzője. Mostanáig holtversenyben állt az örökrangsor élén az argentin Juan Manuel Fangióval. A csúcsot változatlanul a hétszeres bajnok német Michael Schumacher tartja.

EPA/LARRY W. SMITH

 

– Most nagyon hiányzik Niki. Tudom, hogy ma megemelné előttem a sapkáját. Nélküle nem jutottam volna el idáig, és lelkiekben máig itt van velem. Még nehéz megértenem, hogy milyen érzések kavarognak bennem. Természetesen megvan a felhőtlen öröm, de sosem éreztem magam annyira alázatosnak, mint most –˜ mondta a leintést követően Hamilton.


Az idei konstruktőri vb-címet a Mercedes már korábban megnyerte, és a csapat adta 2014 óta minden évben a világbajnokot, Hamilton csak 2016-ban nem tudott nyerni, akkor csapattársa Nico Rosberg lett az első.

Izgalmasabbá tennék a futamokat

Komoly változások lesznek a Forma-1-ben, a Motorsport Világtanács és a Liberty Media elfogadta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) terveit, amelyek gyökeresen átalakítják a sportágat. A 2021-ben érvénybe lépő szabályok értelmében bevezetik a költségvetési sapkát, ennek alapján egyik istálló sem költhet többet évi 175 millió eurónál (57,4 milliárd forint). Az autók minimális tömegét is megemelték 743 kg-ról 768 kg-ra, valamint változnak az aerodinamikai szabályok is, így az autók más külalakot öltenek majd.

 

Kapcsolódó Cikkek