EUR: 352,81 Ft
CHF: 331,85 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Pécs

Hódoltságkori rézedények kerültek elő a Rózsakertben

Két darab, teljesen ép állapotú rézedény került elő a pécsi, Janus Pannonius utca 10. alatti telken, az egykori Rózsakert területén folyó ásatáson. November elején egy szennyvízelvezető csatorna árkában folytatódott a feltárás, ahol egy késő középkori épület részlete került elő. Ez az épület minden bizonnyal egy tűzvészben pusztult el valamikor a török hódoltság időszakában. Viszont az épület kőfala mellett, a pusztulásrétegben két darab, teljesen ép állapotú rézedényt találtak. Az egyik egy kiöntőcsöves kanna, a másik egy talpas tál. Az előkerült kannatípusból mindössze két darabot őriz a Janus Pannonius Múzeum Baranya megye területéről. A tál kerámiaváltozata gyakori tárgytípus, de fémből készült darab még nem ismert Baranyából. Összességében tehát két ritka és jelentős tárggyal gyarapodott a Janus Pannonius Múzeum régészeti gyűjteménye. 

 

A ritkaság számba menő két edény a dokumentálás után a restaurátorműhelybe került (Fotó: Tóth Zsolt)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.