2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

Holnap ők lépnek pályára a VB nyitányán

Kim Rasmussen szövetségi kapitány megnevezte a világbajnokságot megkezdő magyar női válogatottat, a kiutazó 18 játékos közül Kiss Nikoletta és Pásztor Noémi a két kimaradó, ők nem lépnek pályára a torna elején.

A mieink szombaton magyar idő szerint 10 órakor Kazahsztán ellen kezdik meg a viadalt, Jacusíróban a C csoportban. A csapatra hét nap alatt öt meccs vár a csoportkörben. A kazahok után már nehezebb ellenfél következik vasárnap: Spanyolország. Kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszunk. A középdöntőbe az első három helyezett jut. A világbajnokság során három cserére van lehetősége a szövetségi kapitánynak.

Kumamoto, Japán: A 16 főre szűkített magyar női kézilabda-válogatott kerete a VB nyitányra. Fotó: MKSZ

– Nem sok felvétel állt rendelkezésükre a kazah csapatról. A saját játéklukunkra kell koncentrálunk, illetve annak tökéletesítésére fogunk összpontosítani – mondta a kapitány az MTI-nek A dán edző úgy tervezi, hogy mindenkit pályára küld a kazahok ellen, bár úgy sejti, hogy az első 10-15 perc még nehézkes lesz a mieink számára. Az optimizmusa megalapozott lehet, hiszen a magyar csapat győzelmére nem is lehetett fogadni a TippMix-en, annyira egyértelműen jobbak vagyunk Kazahsztánnál.


Ismét nehéz döntést kellett meghoznia a kapitánynak az első összecsapás előtt, ugyanúgy, mint a 28-ról – 18-ra szűkített keret kihirdetésekor. – Ez most kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett voltam – mondta Rasmussen.


A válogatott mestere hozzátette, három kapussal kezdik a tornát, hiszen mindannyian jó formában védtek a szöuli felkészülési meccseken, és egymás után többféle stílusú ellenféllel szemben kell pályára lépniük Kumamotóban és Jacusiróban. – Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel – emelte ki a dán edző. Hangsúlyozta: a győzelem mellett az a célja, hogy jó meccset játsszanak Kazahsztánnal, mert ha ez megvalósul, akkor nem lehet kérdés, hogy simán győznek.


Kovács Anna bizakodó

Kovács Anna volt a mérkőzés legjobbja a Dél-Korea elleni találkozón a Szöul Kupán ( 6 gólt lőtt). Fotó: MKSZ

Jobbátlövőnk arról számolt be, hogy Kumamotóba érkezésük óta – kisebb kényelmetlenségektől eltekintve – nyugodtan készülnek a rajtra. A pénteki edzésnek átmozgató és taktikai része is volt.

A Debrecen átlövője hozzátette, a játékosok egymás között nagyon sokat beszélgetnek a rájuk váró mérkőzésekről, a tapasztaltabbak igyekeznek elmondani a fiatalabbaknak, hogy mire kell figyelniük és mire nem, illetve milyen érzelmek várhatóak jobb és rosszabb teljesítmény esetén, hogyan tudnak túllépni a történteken. – Semmi sincs veszve, ha esetleg nem jön össze valami. Rengeteg lehetőség és rengeteg idő van még arra, hogy egy-egy dolgot kijavítsunk.

Anna meglátása szerint ha a csoportkörben okosan játszanak és jól teljesítenek, akkor csak saját maguk veszíthetik el az olimpiai selejtezőt érő helyezést. – Ha nagyon jó formát tudnánk mutatni, akkor nem elképzelhetetlen a négybe jutás. Montenegró tűnik a legerősebbnek a csoportban, de mindenkit meg akarunk verni a csoportban, bár senkit nem szabad félvállról venni.

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek selejtezőt játszhatnak jövő márciusban.

A magyar női válogatott kerete Kazahsztán ellen:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Kapcsolódó Cikkek