EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Életmód

Hungarikum lett a dobostorta

A dobostorta nemrégiben, november elején bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe. A hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be a Hungarikum Bizottság ülését követően Budapesten. Dobos C. József remeke a legenda szerint egy tévedésnek köszönheti a létrejöttét. 

Nagy István szerint napjainkban egyre jobban felértékelődik az értékmentés, ezért kiemelten fontos feladat nemzeti értékeink számbavétele, megőrzése és továbbörökítése a fiatal generációknak. A dobostorta azon ritka süteményeink egyike, melyet a mai napig az eredeti recept szerint sütnek a hazai cukrászdákban.


A dobostortát, amelyet a budapesti cukrászmester és szakíró, Dobos C. József 134 évvel ezelőtt, az 1885. évi Országos Kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek, elsők között kóstolta meg Erzsébet királyné és I. Ferenc József is. Ha lehet hinni a korabeli történetíróknak, a dobostorta lelkét jelentő vajas csokikrémet – mint annyi alkalommal a gasztronómiában – egy tévedés szülte. A vajat köpülő fiatalember só helyet porcukrot hintett a vajba, amit aztán a műhelyt vezető Dobos megkóstolt, és mivel finomnak találta az édes vajat, kikísérletezte a torta töltésére alkalmas csokoládékrémet.

Azt, aminek a korabeli körülmények között jól kellett tűrnie a hűtés hiányát, és ami nem rogyott össze a hat rétegnyi masszív piskóta, valamint a mindenki kedvence: a torta tetejét bevonó, roppanós karamell alatt.


Mindig ugyanaz! Dobostorta szeletek a Pannónia Szálloda és Vendéglátó Vállalat számára készült reklámképen (1967).
MTI Fotó: Gere László

Lássuk az eredeti receptet!

1 db 22 cm átmérőjű tortához 6 db piskótalapot kell sütnünk. Ehhez 6 db tojássárgáját jól kikeverünk 5 dkg porcukorral, 6 db tojásfehérjét jó kemény habbá verünk 5 dkg porcukorral, utána összekeverjük a kikevert tojássárgát 10 dkg liszttel és 3 és fél dkg olvasztott vajjal.

Egy tortához szükséges krém összeállítása: 4 db tojás, 20 dkg porcukor, 23 és fél dkg teavaj, 3 és fél dkg szilárd kakaómassza, 1,7 dkg vaníliás cukor, 3 és fél dkg kakaóvaj, 1 tábla (20 dkg) csokoládé.

A 4 tojást, 20 dkg porcukrot a tűzhelyen melegítve felverjük, és ha felmelegedett addig keverjük a tűzhelyről levéve, amíg ki nem hűl. A 23 és fél dkg vajat jól kikeverjük, a 1,7 dkg vaníliás cukrot beletesszük, a 3 és fél dkg olvasztott kakaóval és a 3 és fél dkg olvasztott kakaóvajjal összekeverjük, hozzáadjuk a 20 dkg felmelegített, puha állapotú táblás csokoládét is. Ezután a hideg tojásos masszával összeöntjük, és jó átkeverés után 5 lapot megtöltünk, a hatodikat áthúzzuk dobos cukorral, a tetejére helyezzük és 20 részre vágjuk.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.